Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: «Πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η τρόικα»



«Σχεδιασμένο να αποτύχει το πρόγραμμα», γράφει σε άρθρο του στον Guardian

Την πεποίθησή του ότι «ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα» εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο «είναι σχεδιασμένο να αποτύχει».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στη «θριαμβευτική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές παρά την «ταπεινωτική παράδοση του Ιουλίου», την αντιπολίτευση, τις δημοσκοπήσεις και τους εσωκομματικούς επικριτές, περιλαμβανομένου του ιδίου, όπως σημειώνει.

Οι χαμένοι των εκλογών, εκτιμά, είναι η Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, καθώς και το Ποτάμι «ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπημένο ρεφορμιστικό κόμμα της τρόικας». «Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν» αναφέρει.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη «ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα» καθώς τα μνημονιακά νομοσχέδια, που πριν εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, τώρα θα «περνούν» με άνεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε αυτό.

«Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει» εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ελπίζει να μειώσει την ένταση της καταιγίδας των μνημονιακών πολιτικών υποσχόμενος (α) επαναδιαπράγμευση σημείων του μνημονίου (β) αναδιάρθρωση του χρέους και (γ) σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Ο κ. Βαρουφάκης βάζει ερωτηματικό και στις τρεις αυτές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι (α) τα διαπραγματευτικά του περιθώρια είναι «αμελητέα», (β) η αναδιάρθρωση χρέους θα έρθει αλλά δεν θα είναι «θεραπευτική», ενώ (γ) στη σύγκρουση με τους ολιγάρχες «η τρόικα έχει απενεργοποιήσει τα κύρια όπλα του».

«Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δε θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Η νίκη όσο γλυκιά και αν είναι, δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι να κάνεις τη διαφορά» καταλήγει.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου