Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας:Θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις, θέλουμε επενδύσεις



Θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή θα ξεπεράσουμε την κρίση είπε ο Αλ. Τσίπρας στο CGI.

Υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε το CNN, συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Λούκα Κατσέλη και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρρος. Την παρουσίαση της συζήτησης έκανε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στη συζήτηση που είχε θεμα "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας. Έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.



Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική, πρόσθεσε. Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα, είπε, λέγοντας ότι "εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος," ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδοθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.


Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι η πιο φιλική σε επενδύσεις χώρα του κόσμου είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια, κατέληξε.


Η ομιλία Τσίπρα στον ΟΗΕ

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον ΟΗΕ. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός έθεσε ως μια « διεθνή πρόκληση» το θέμα της  αναδιάρθρωσης του εθνικού χρέους ενώ περιέγραψε ως «διδακτική» την εμπειρία της Ελλάδας που χτυπιέται από τρεις κρίσεις: οικονομική ,ασφάλειας και προσφυγική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εξάλειψη της φτώχειας δεν μπορεί να γίνει με την καταστροφή του «κράτους πρόνοιας» , καταφέρθηκε κατά των φορολογικών παραδείσων και των υπεράκτιων εταιριών ενώ υπεραμύνθηκε της αυτονομίας και δυνατότητας των εθνικών κυβερνήσεων να αποφασίζουν ποιος θα επωμίζεται τα φορολογικά βάρη.      


Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

*Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

*Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;

*Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.

*Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

* Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

*Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

* Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια παγκόσμια πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

* Σε όλα τα ανάλογα διεθνή φόρα όπως αυτό εδώ , θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του δημοσίου χρέους, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη. Η εμπειρία έχει δείξει πως η αναδιάρθρωση εθνικών χρεών είναι αναγκαία όπως έγινε και με την Γερμανία.

*Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.

*Πρέπει να πάρουμε αποστάσεις από την νεοφιλελεύθερη ιδέα ότι μόνο οι αγορές είναι πηγή πλούτου και αναδιανομής.

*Δεν μπορεί να επιτρέπουμε φορολογικούς παραδείσους και υπεράκτιες εταιρίες

* Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο φορολογικό καθεστώς αν δεν μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίζουν ποιος θα επωμιστεί τα φορολογικά βάρη.  

*Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή προάγει ένα τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

*Η δυσκολία δεν είναι στην ανάπτυξη νέων ιδεών όσο να αποφύγουμε παλαιές ιδέες      

Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη.

Το τετ α τετ με τον Ομπάμα

Αν και το τετ α τετ Ομπάμα - Τσίπρα δεν έχει χαρακτήρα επίσημης διμερούς συνάντησης - αναμένεται να γίνει στη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος στους αρχηγούς των κρατών το βράδυ της Δευτέρας - έχει σημασία και πέραν των προφανών επικοινωνιακών κερδών για την Αθήνα.  Με δεδομένη την ισχυρή υποβοήθηση του Λευκού Οίκου για την θετική κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας με τους πιστωτές της  -όπως αποτυπώθηκε και σε απόρρητη έκθεση του πρεσβευτή μας στην αμερικανική πρωτεύουσα -  η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την αμερικανική επιρροή και στην προσπάθεια να αποσπάσει μια δραστική λύση για το χρέος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.


To πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα σήμερα

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παραβρεθεί σήμερα 08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη Δεξίωση υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών, ενώ από τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με πρώτο ομιλητή τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Iσημερινού Rafael Correa

Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων

Στις 15:00 ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και στις 16:30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi

Από τις 19:00-22:00, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στην Δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.



Πηγή : thetoc.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου