Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Αποφάσεις που δείχνουν μεγάλη έλλειψη σοβαρότητας διατηρείται τελικά το 23% ΦΠΑ στην Ιδιωτική εκπαίδευση




Ολική ανατροπή με τη διατήρηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Εκπαίδευση σημειώθηκε χθες προκαλώντας ψυχρολουσία στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων.

Ενώ χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε άρδην.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ.) και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ από τις 19 Αυγούστου προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς την επιβολή προστίμου.

Η κυρία Σαββαΐδου υπέγραψε την εγκύκλιο καθώς χθες έληγε κανονικά η προθεσμία για τις δηλώσεις μεταβολών και για λόγους χρηστής διοίκησης παρέτεινε απλώς την προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν προέκυψε διακομματική συναίνεση και από τη στιγμή που η επιβολή του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση θεωρείται συμβατική υποχρέωση δεν μπορεί να μην εκπληρωθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, η νέα σχολική χρονιά θα κάνει πρεμιέρα με ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων (πλην δημοσίου δικαίου) και των φροντιστηρίων.
Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τον ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και

Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.



Μαρία Βουργάνα


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου