Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

«θύματα» 1 εκατ. οικογένειες. Βαρύ κόστος από τη ΦάΠΑ 23% σε σχολεία & φροντιστήρια




Προεκλογικό αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έως και 1300 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση ανά παιδί, «θύματα» 1 εκατ. οικογένειες. Τα μαζεύει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να εκδώσει και νέα εγκύκλιο προκειμένου να ξεκαθαρίσει τον τρόπο επιβολής του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η εμπλοκή του φόρου στην προεκλογική μάχη οδηγεί σε νέο.. αλαλούμ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε το μέτρο μέσω του προεκλογικού του προγράμματος εκτιμώντας ότι με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση πλήττει τους… πλούσιους, χθες το βράδυ κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να παγώσει το μέτρο ενώ υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου θα το …ακυρώσει. Προφανώς, στην αλλαγή στάσης έπαιξε ρόλο και η «ποσοτικοποίηση» των επιπτώσεων του μέτρου. Άμεσα εκτιμάται ότι πλήττονται περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά ενώ η ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό μπορεί να κυμαίνεται –κατά μέσο όρο- από 700 έως και 1300 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί ανάλογα με την τάξη αλλά και το είδος της εκπαίδευσης.

Η διαπίστωση ότι τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση καλούνται να πληρώσουν οι πλούσιοι, στην πράξη αποδεικνύεται εντελώς αυθαίρετη. Πέραν από τις περίπου 80.000 οικογένειες οι οποίες τουλάχιστον πέρυσι επέλεξαν να στείλουν το παιδί τους στο ιδιωτικό σχολείο, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που υποχρεούνται να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή φροντιστήρια που προετοιμάζουν τα παιδιά για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια (σ.σ μόνο οι συμμετέχοντες κάθε χρόνο ανέρχονται στις 90-100 χιλιάδες κάθε χρόνο με το ποσοστό αυτών που πηγαίνουν φροντιστήριο να αγγίζει πολλές φορές ακόμη και το… 100%). Πώς μεταφράζεται η επιβάρυνση σε απόλυτους αριθμούς;

Μια ματιά στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Εμπορίου αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος τα δίδακτρα που καλείται να πληρώσει ένας γονιός για το φροντιστήριο. Στην 3η λυκείου, ο γονιός μπορεί να κληθεί να πληρώσει από 1500 ευρώ έως και 3000 ευρώ. ΦΠΑ 23% στα 1500 ευρώ σημαίνει επιβάρυνση 345 ευρώ και στα 3000 ευρώ σχεδόν 690 ευρώ.

Τα βάσανα βέβαια, δεν αφορούν μόνο τους γονείς με παιδιά στο λύκειο. Ο ΦΠΑ μπαίνει και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Όταν μεγάλο κεντρικό φροντιστήριο ζητάει από 940 ευρώ τον χρόνο από τις πρώτες κιόλας τάξεις των αγγλικών και ανεβάζει τις τιμές στα 1700 ευρώ για την τάξη του πρώτου πτυχίου, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης επιπλέον 390 ευρώ ανά παιδί.

Όσο για τα ιδιωτικά σχολεία που μπήκαν και αυτά στο «καλάθι» του ΦΠΑ, εκεί οι επερχόμενες επιβαρύνσεις για τους περίπου 80.000 γονείς είναι πολύ μεγάλες. Σε μέσα επίπεδα, τα δίδακτρα για τις βασικές σπουδές (χωρίς δηλαδή τη μεταφορά, τις απογευματινές δραστηριότητες κλπ που επίσης θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ) κινούνται τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο στα 5000 ευρώ που σημαίνει ότι ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1150 ευρώ. Ο μέσος όρος ανά τάξη όπως υπολογίζεται από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, διαμορφώνεται για φέτος ως εξής:

Δίδακτρα νηπιαγωγείων Αττικής: 4.570 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η μέση επιβάρυνση αντιστοιχεί στα 1050 ευρώ
Δίδακτρα νηπιαγωγείων Περιφέρειας: 3.048 ευρώ με επιβάρυνση από τον ΦΠΑ στα 700 ευρώ
 Μέσος όρος διδάκτρων Δημοτικών Αττικής: 5000 ευρώ με την επιβάρυνση (όπως προαναφέρθηκε να διαμορφώνεται στα 1150 ευρώ)
 Ο μέσος όρος των διδάκτρων στα δημοτικά της περιφέρειας είναι 4.200 ευρώ και η μέση επιβάρυνση από τον ΦΠΑ στα 966 ευρώ
 Στα γυμνάσια της Αττικής ο μέσος όρος εκτοξεύεται στα 5.870 ευρώ και η επιβάρυνση στα 1350 ευρώ ενώ στα δίδακτρα των γυμνασίων της περιφέρειας (με μέσο όρο διδάκτρων 5260 ευρώ η μέση επιβάρυνση είναι 1210 ευρώ.
Το μόνο που απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες  -αν τελικώς το προεκλογικό κλίμα δεν… παρασύρει την υπηρεσιακή κυβέρνηση στο να εκδώσει τελικώς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι τι ποσοστό του ΦΠΑ θα απορροφήσουν οι ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων και ποιο ποσοστό θα επιβαρύνει τελικώς τους γονιούς οι οποίοι από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κινδυνεύουν να χάσουν έναν ή και δύο μισθούς.

Πάντως, τα φροντιστήρια και τα σχολεία, φαίνεται να ετοιμάζουν ήδη τις άμυνές τους. Ακόμη και αν δεν υπάρξει η ΠΝΠ, σχεδιάζουν να εισπράξουν χρήματα από τους γονείς με τη μέθοδο της «προκαταβολής». Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης είναι συνεχείς και η φορολογική νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα στην επιχείρηση (φροντιστήριο ή σχολείο) να εκδώσει το τιμολόγιο με την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας, αναφέρουν έγκυροι λογιστές.

Πότε ολοκληρώνεται η υπηρεσία; Τον Ιούνιο του 2016. Άρα, και το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί τότε. Ο ΦΠΑ καταβάλλεται με την έκδοση του τιμολογίου και όχι με την είσπραξη έναντι και προκαταβολών. Αυτή η «τακτική» όπως επίσης και η παράνομη (πλην όμως πολύ πιθανό να υιοθετηθεί κατά κόρον) πρακτική της εμφάνισης «χαμηλής απόδειξης» μπορεί να καταστήσει το μέτρο στην πράξη μη αποτελεσματικό (από πλευράς είσπραξης) κάτι για το οποίο προειδοποίησε χθες με σχετική του ανακοίνωση και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Η νέα εγκύκλιος

Την έκδοση και νέας εγκυκλίου για την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση «υπόσχεται» η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθώς ακόμη και τώρα, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις δεν έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους για την επιβολή του φόρου. Χθες δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος της Κατερίνας Σαββαίδου με την οποία παρατείνεται έως τις 8 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή στις Δ.Ο.Υ από τις επιχειρήσεις του κλάδου (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ) της δήλωσης μετάταξης στο καθεστώς του ΦΠΑ. Η εγκύκλιος, δεν εμπεριέχει τις αναλυτικές πληροφορίες και γι’ αυτό στο κείμενο, η κυρία Σαββαίδου επισημαίνει ότι «περαιτέρω διευκρινίσεις για λοιπά θέματα που αφορούν στην εφαρμογή, θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε., η οποία θα εκδοθεί άμεσα». Στην πράξη αναμένονται διευκρινήσεις ειδικά σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις από την επιβολή του φόρου. Ο νόμος ορίζει ότι δεν υπάγονται στον ΦΠΑ οι οργανισμοί που πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

· δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,

· η διοίκηση και διαχείριση πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων και

· οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,

Η νέα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ, θα καθορίσει ουσιαστικά και το ποια από τα ιδιωτικά σχολεία πληρούν τα κριτήρια για την εξαίρεση. Για τα φροντιστήρια είναι σαφές από τον νόμο ότι εξαίρεση δεν υπάρχει.

Το «άδειασμα» της Κομισιόν

Το «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης από την Κομισιόν ήρθε χθες δια στόματος της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί η οποία υποστήριξε ότι το μέτρο δεν ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αρκετές ώρες μετά τις επίσημες δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αργά χθες το βράδυ θέλοντας να διαψεύσει την Κομισιόν: «Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών. Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πλέον, και ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία καλούν ανοικτά την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει την ΠΝΠ. Για το αν απαιτείται ισοδύναμο μέτρο ή όχι, δεν γίνεται καμία αναφορά. Μένει να φανεί στην πράξη αν οι επίσημες δηλώσεις είναι ένας ακόμη εμπαιγμός εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που εντάσσεται στην προεκλογική λογική.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου