Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πρωτιά με 0,3% για τη ΝΔ και υπεροχή Μεϊμαράκη σε έρευνα της GPO




Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεπερνά, για πρώτη φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις θετικές γνώμες με 44,3% έναντι 41,9% -Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα σε Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι -Χαμηλή πτήση για Λαϊκή Ενότητα -Μέσα ο Λεβέντης, στο όριο ο Καμμένος

Ανατροπές του εκλογικού σκηνικού προοιωνίζεται το νέο –δεύτερο- κύμα των δημοσκοπήσεων που άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για επερχόμενο πολιτικό θρίλερ με αβέβαιο, μέχρι στιγμής, τελικό νικητή.

Το ελαφρύ προβάδισμα με το οποίο μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αφετηρία της κούρσας ταχύτητας προς την 20ή Σεπτεμβρίου, φαίνεται να εξανεμίζεται, ενώ σε μια από τις μετρήσεις, που διενήργησε η εταιρία GPO για το Mega, ανατρέποντας μια εικόνα που μέχρι πρότινος έμοιαζε παγιωμένη, η Νέα Δημοκρατία πέρασε οριακά μπροστά με 0,3%.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της πολύ μικρής διαφοράς η οποία σε όλες τις μετρήσεις χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ερευνών είναι ότι η διαρκής ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που παρατηρείται, δημιουργεί τις συνθήκες για να κόψουν ο ίδιος και το κόμμα του πρώτοι το νήμα μπροστά στην κάλπη.

Δημοφιλέστερος ο αρχηγός της ΝΔ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης ξεπερνά, για πρώτη φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις θετικές γνώμες προς το πρόσωπό του, συγκεντρώνοντας 44,3% και ευρισκόμενος μιάμιση εκατοστιαία μονάδα μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, τον τέως πρωθυπουργό που φθάνει στο 41,9%. Σχεδόν ισοδύναμοι στις θετικές γνώμες εμφανίζονται ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 39,7% και 39,5%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,2%, ο Πάνος Καμμένος με 25,2%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 23,4% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,2%.

Εκτός, όμως, από την κορυφή του πίνακα κατάταξης, ανατροπή στη σειρά των κομμάτων δείχνει η μέτρηση της GPO και στις παρακάτω θέσεις, όπου δίνεται σκληρή μάχη για την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία προς το παρόν αποσπά η Χρυσή Αυγή, αλλά με το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που δείχνει τάση υποχώρησης, καθώς πιέζεται από διαρροές προς τη ΝΔ, να βρίσκονται σε απόσταση βολής.

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3%, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα με 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.

Το κλείσιμο της ψαλίδας

Την τάση της ανατροπής είχε προαναγγείλει νωρίτερα έρευνα της  εταιρείας Alco για λογαριασμό του ιστότοπου newsit.gr που έδειξε το κλείσιμο της ψαλίδας στις επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που περιορίστηκε στο 0,4% από 1,5% που ήταν πέντε ημέρες νωρίτερα στη μέτρηση της ίδιας εταιρίας για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 23% και της ΝΔ στο 22,6%. Ακολουθούν η  Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, η  Ένωση Κεντρώων με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Άλλο κόμμα προτιμά το 3,5%, λευκό το 2,2%, πρόθεση για αποχή δηλώνει το 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 14%.

«Ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είχε δείξει νωρίτερα και έρευνα της εταιρείας Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 που κατέγραψε τη διαφορά των δύο κομμάτων σε μόλις μια ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 26% και η ΝΔ 25%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνυόταν η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Και σε αυτή την έρευνα  εκτός Βουλής έμεναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν στο 10,5%.


Πηγή




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου