Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΣΤΑ ΔΥΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ : Επαφές Λαφαζάνη-Αλαβάνου για νέο κόμμα




Τη δημιουργία νέου κόμματος, του «κόμματος της δραχμής», φαίνεται πως έχει δρομολογήσει η Αριστερή Πλατφόρμα, γεγονός που προκύπτει από τις καθημερινές τοποθετήσεις κυρίως του επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επικρίνει με σφοδρότητα τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Αλ.Τσίπρα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής  παρότι οι «δραχμιστές» του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησαν στην τελική σύγκρουση κατά την τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, ο στόχος τους είναι πλέον διακηρυγμένος: συσπείρωση και δημιουργία ενός μετώπου στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μιλά ανοιχτά για την έξοδο από την Ευρωζώνη, την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και τη δημιουργία ενός καθεστώτος σοσιαλιστικού τύπου -κατά κάποιους, μιας Κούβας της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με τα λοιπά σχήματα που βρίσκονται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β του Αλ. Αλαβάνου. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμος για μια σύμπραξη, από τη στιγμή που το σχίσμα στην Κουμουνδούρου επισημοποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατ' ιδίαν συνομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω μεγάλη εκτίμηση στον Παν.Λαφαζάνη για την εντιμότητά του και την πίστη του στις θέσεις που υποστηρίζαμε πάντα». Παράλληλα, αν και δηλώνει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαδικασία προπαρασκευαστικών επαφών με στελέχη της Πλατφόρμας, εντούτοις δεν κρύβει ότι αυτό αποτελεί επιδίωξη.

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, αυτή ήταν πάγια θέση μας και παραμένει» υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να συναντηθούν και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Νέα επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα

Σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητεί «να μην θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης» και χαρακτηρίζει «παταγωδώς αποτυχημένη» τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε.

«Η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και αυτή η παταγώδης αποτυχία έγινε η αφορμή να προχωράει η κυβέρνηση στην υπογραφή ενός νέου τρίτου καταστρεπτικού μνημονίου. Η διαπραγματευτική κυβερνητική τακτική ήταν γεμάτη από παλινωδίες, αντιφάσεις και μεγάλες αυταπάτες, ενώ η αδιέξοδη παράταση των διαπραγματεύσεων επιδείνωνε την οικονομική ύφεση και στράγγιζε και τα τελευταία πολύτιμα αποθεματικά της χώρας, αφήνοντας την πατρίδα μας έκθετη στο έλεος των βρώμικων εκβιασμών της ΕΚΤ» λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λαφαζάνης κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν είχε ως εναλλακτική πολιτική μια «έξοδο από την Ευρωζώνη», η οποία «θα καθιστούσε παρελθόν την Ελλάδα ως ευρωατλαντικό οικόπεδο», ενώ υποστηρίζει πως «η μεγαλύτερη αυταπάτη ήταν η φαντασίωση ότι μπορούσε το σημερινό νεοαποικιακό ευρωζωνικό κατεστημένο να αποδεχθεί, με ένα μείγμα από κυβερνητικές ικεσίες και κατάρες, μια δήθεν 'καλή συμφωνία'».

Ο κ. Λαφαζάνης επαναλαμβάνει ότι «οι βουλευτές με αναφορά την Αριστερή Πλατφόρμα» θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή και τονίζει:

«Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον, όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο μνημόνιο. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση αυτή να γλιτώσει την κατακραυγή, προσφεύγοντας ένοχα και άρον άρον σε εκλογές-εξπρές μέσα στον Σεπτέμβρη, αντιγράφοντας κακόγουστα, τις πιο νοσηρές τακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου