Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αφήνουν χωρίς φάρμακα παιδιά στο Αγλαϊα Κυριακού



Χωρίς τη θεραπεία τους κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες παιδιά με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ή σύνδρομο Turner, καθώς το ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιούν βρίσκεται σε έλλειψη στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Γονείς οι οποίοι επικοινώνησαν σήμερα με

το νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για την προμήθεια του σκευάσματος (σωματοτροπίνη, Zomacton) από το φαρμακείο του νοσοκομείου για τις θεραπείες Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να καλέσουν ξανά μετά τα μέσα του μήνα διότι το φάρμακο δεν είναι άμεσα διαθέσιμο.

Η σωματοτροπίνη ή αλλιώς αυξητική ορμόνη ανήκει στα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, η διακίνηση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, οι προδιαγραφές συνταγογράφησης του συγκεκριμένου φαρμάκου και η έγκριση για έναρξη της σχετικής θεραπείας σε παιδιά και εφήβους είναι πολύ αυστηρές, κυρίως λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό σε περίπτωση μη σωστής δοσολογίας. Έτσι, τη διάγνωση κάνουν μόνο ενδοκρινολόγοι που είναι εξειδικευμένοι σε θέματα παιδικής ανάπτυξης, ενώ η έναρξη της θεραπείας (που είναι μακροχρόνια) και η δοσολογία αυτής προϋποθέτει την έγκριση ειδικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ, η οποία επανεξετάζει τους φακέλους των ασθενών ανά 6μηνο.

Αναζητώντας απαντήσεις για το θέμα, το Virus, επικοινώνησε με το Διοικητή των δύο διασυνδεδεμένων νοσοκομείων παίδων της Αθήνας, ο οποίος παραδέχτηκε ευθύς εξαρχής το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Όντως υπάρχει θέμα, όχι μόνο στο Αγλαΐα Κυριακού αλλά και στο Αγία Σοφία, γιατί απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται και παίρνουν τις αυξητικές ορμόνες από εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σάββας Παππασάββας επισημαίνει ότι οι αυξητικές ορμόνες – βάσει της νομοθεσίας – μπορούν να δοθούν από οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο, το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας οδηγεί τα περισσότερα εξ αυτών να αρνούνται τη χορήγησή του κι έτσι οι ασθενείς να σωρεύονται στα νοσοκομεία παίδων, των οποίων οι οικονομικές αντοχές είναι συγκεκριμένες. «Εμείς κοιτάμε καταρχήν να μην λείψει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τους εσωτερικούς ασθενείς, που είναι η προτεραιότητά μας και είναι και τα πιο επείγοντα περιστατικά και εξυπηρετούμε και τους εξωτερικούς ασθενείς» τονίζει ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, όμως, τι γίνεται με τους μικρούς ασθενείς; Ο κ. Παππασάββας, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός σχετικά με τις δοσολογίες, τον οποίο και προσπαθούν τα δύο νοσοκομεία να τηρούν. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι πέραν του υψηλού κόστους της συγκεκριμένης θεραπείας και του μεγάλου όγκου των ασθενών που καλούνται τα Παίδων να εξυπηρετήσουν, πρόσθετα προβλήματα δημιούργησαν πρόσφατα τα capital controls. Για το θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγλαΐα Κυριακού, έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση της Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να εγκριθεί ένα πρόσθετο κονδύλι για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια άμεση λύση στον ορίζοντα.

Όπως προκύπτει πάντως από το ρεπορτάζ, η έλλειψη χρημάτων και η αδυναμία παραγγελίας του Zomacton είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Αγλαΐα Κυριακού, το οποίο συχνά δανείζεται το φάρμακο από το Αγία Σοφία.

Τόσο η παρασκευάστρια εταιρεία όσο και η εταιρεία που διακινεί το σκεύασμα, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης. Μάλιστα, η δεύτερη διαβεβαιώνει ότι στις αποθήκες της έχει στοκ 2 μηνών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι εφόσον είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από το νοσοκομείο – ακόμη κι αν δεν υπήρχε ΑΔΑ (ο αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης στη Διαύγεια, όταν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει μια παραγγελία), η παράδοση του φαρμάκου θα γινόταν αυθημερόν ή την επομένη με δελτίο αποστολής και η τιμολόγηση θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο.

«Εμείς ως εταιρεία, επειδή είναι και ευαίσθητο το θέμα των παιδιών καλύπτουμε τις ανάγκες σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν είναι στην εταιρική μας πρακτική να μην δίνουμε φάρμακα» τόνισε χαρακτηριστικά στο Virus, στέλεχος της εταιρείας που διακινεί το φάρμακο.



Πηγή : virus.com.gr, bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου