Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση χρέους



Σε συνέντευξή του στην DW ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του Eurogroup, διαπιστώνει ότι η Αθήνα ακολουθεί πλέον διαφορετική πορεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «ελαφρύνσεων».
Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση χρέους
Μετά το πράσινο φως του Eurogroup στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, τα μάτια στρέφονται τώρα στην διαδικασία επικύρωσης του προγράμματος από επτά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ήδη χθες το βράδυ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενημέρωσε σε τηλεδιάσκεψη τους εκπροσώπους των γερμανικών κοινοβουλευτικών ομάδων για τα αποτελέσματα των εξάωρων διαπραγματεύσεων.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στην DW απαντώντας κατ΄ αρχήν στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα:

«Είμαι ευχαριστημένος. Κάναμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε και αυτό το στόχο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στις σκληρές συζητήσεις τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως τους τελευταίους μήνες. Η χώρα πρέπει να καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να μπει σε κανονική τροχιά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έλειψε, αυτό που έλειπε ήταν η βούληση από ελληνικής πλευράς».

Όχι σε κούρεμα, ναι σε περαιτέρω «ελαφρύνσεις»

Για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε απέκλεισε ένα ενδεχόμενο κούρεμα, άφησε ωστόσο περιθώρια για περαιτέρω «ελαφρύνσεις»:

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι καθοριστική. Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να του δίνεις συνεχώς μόνο χρήματα. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι η λήψη μέτρων για περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν απαιτούνται και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κούρεμα οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν μια αναδιάρθρωση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια, αν και όχι τόσο μεγάλα, για μια επιμήκυνση ή παρόμοια μέτρα. Προτεραιότητα έχει τώρα η άμεση εφαρμογή των μέτρων με στόχο την ανάπτυξη. Αυτό είναι που θα βοηθήσει την χώρα και τον πληθυσμό».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε στο μικρόφωνο της DW και για την στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε:

«Προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ευρωζώνης μόνο αν καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Σημασία έχει πάντως ότι προτίθεται να καταβάλλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε».



Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου