Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τρώνε τον Χαϊκάλη γιατί τους πάει στον πάτο



«Προθεσμία» του έδωσε ο Τέρενς Κουίκ να φέρει τα χαρτιά - Το μεσημέρι πάει να δει τον Καμμένο - Σύμφωνα με πληροφορίες θα απομακρυνθεί γιατί το πρόβλημα αγγίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον και υπουργούς που γνώριζαν ακόμη και πριν μπει στην κυβέρνηση

Σε μείζον πρόβλημα για την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξελίσσεται ο τέως υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης ο οποίος ομολόγησε ότι διατηρεί offshore εταιρεία στην Κύπρο. Ο Τέρενς Κουίκ έδωσε προθεσμία στον συνάδελφό του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να προσκομίσει μέχρι το μεσημέρι τα χαρτιά που ισχυρίζεται ότι δείχνουν πως είχε την offshore που ξέχασε να δηλώσει για λόγους... πνευματικών δικαιωμάτων.

Το μεσημέρι ο Παύλος Χαϊκάλης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χαϊκάλης αναμένεται να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Κι αυτό διότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θεωρεί ότι το πρόβλημα αγγίζει το περιβάλλον των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου που ενδέχεται να γνώριζαν για την offshore ακόμη και πριν ο Παύλος Χαϊκάλης μπει στην κυβέρνηση για να... δροσίσει την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού.

Η παραδοχή Χαϊκάλη ότι είναι ιδιοκτήτης offshore

Μετά τον ασφυκτικό κλοιό που δημιούργησαν οι ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη ο τέως υφυπουργός Εργασίας ομολόγησε ότι είναι ιδιοκτήτης offshore.

Ο απερχόμενος υφυπουργός παραδέχθηκε ότι διαθέτει εξωχώρια εταιρία με έδρα στην Κύπρο, ομολόγησε ότι την είχε αποκρύψει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αλλά και από την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και επιχείρησε να παρουσιάσει… απίστευτες δικαιολογίες για να πείσει ότι όσα έκανε ήταν και νόμιμα και ηθικά!

«Δεν πρόκειται για offshore εταιρία αλλά μια εταιρεία που διασφαλίζει τα πνευματικά μου δικαιώματα για κινηματογραφικές και θεατρικές εργασίες που παίζονταν στην Κύπρο, όταν ασκούσα το επάγγελμα του ηθοποιού. Δεν υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα από αυτή την εταιρία, η οποία ουσιαστικά είναι από το 2011 ανενεργή» φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega.

Τι εννοεί όμως ο πρώην υπουργός όταν λέει ότι ίδρυσε την εταιρία για την προστασία των πνευματικών του δικαιωμάτων; Θεωρεί μήπως ότι υπάρχουν offshore εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , κάτι σαν ΜΚΟ; Οι πληρωμές για τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα που παίζονταν στην Κύπρο που και πως γίνονταν; Νόμιμα και φανερά ή μέσω της «κρυφής» offshore εταιρίας;

Τα παραπάνω ερωτήματα στα οποία ο κ. Χαϊκάλης απέφυγε να δώσει απαντήσεις θα κληθούν να τα απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές που βάσει νόμου ενεργοποιούνται να ερευνήσουν. Κυρίως, η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής και κατ επέκταση το ΣΔΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση η παραδοχή του κ. Χαϊκάλη αποτελεί και ομολογία παραβίασης του σχετικού νόμου για αναληθή δήλωση «πόθεν έσχες» και παράνομη κατοχή offshore λόγω της ιδιότητά του ως υπουργού.  

Εκτός αυτών, η αποκάλυψη δημιουργεί μια ακόμα κηλίδα στο προφίλ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είχε κάνει παντιέρα την διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ έχουν καλέσει τον βουλευτή μέσα σε 24 ώρες να ξεδιαλύνει με έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία τα όσα δηλώνει προφορικά.

Τα στοιχεία αυτά, κατά τον κ. Κουίκ, θα πρέπει να τα προσκομίσει για άμεσο έλεγχο στην υπηρεσία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και να τα παραδώσει και στον αρμόδιο Υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.


Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου