Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Σάλος για τη φοροδιαφυγή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού



Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το κατάστημα με τα αναμνηστικά είδη στο Μουσείο της Κνωσού, δεν έκοβε αποδείξεις.

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις των «ράμπο» του ΣΔΟΕ, που ξετύλιξαν τον μίτο της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής στο δημόσιο κατάστημα με τα αναμνηστικά είδη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Μόνο σε μια ημέρα εντοπίστηκαν 534 φορολογικές παραβάσεις καθώς δεν κόβονταν αποδείξεις. Η ταμειακή μηχανή που υπήρχε στο κατάστημα δεν ήταν δηλωμένη στη εφορία. Τα έσοδα και τα έξοδα δεν αποτυπώνονταν με επίσημα παραστατικά αλλά σε τεφτέρι μέσω του οποίου ενημερώνονταν, το ταμείο αρχαιολογικών πόρων στο οποίο υπάγεται το κατάστημα. Όμως η ακρίβεια των αναγραφόμενων δεν ελέγχονταν ποτέ, αφού ούτε απογραφή γίνονταν.

Με τη συνδρομή των αδιάφθορων των εσωτερικών υποθέσεων, η έρευνα εστιάζεται και στην αναζήτηση κι άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Οι εργαζόμενοι στον... λαβύρινθο της φοροδιαφυγής φέρονται να κατέθεσαν στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ότι η πρακτική μη έκδοσης αποδείξεων, ακολουθείτο με άνωθεν εντολή. Επιπλέον υπέδειξαν ένα πρόσωπο που εδρεύει στην Αθήνα και εκμεταλλεύεται τους αυτόματους πωλητές σουβενίρ, οι οποίοι επίσης δεν έβγαζαν παραστατικά.

Το δόγμα της μηδενικής ανοχής θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ήταν το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε μέσω του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. «Από Δευτέρα θα παραγγελθεί διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος σε όλο το δίκτυο παραγωγής και διάθεσης αρχαιολογικών αντιγράφων που διακινούνται μέσω των καταστημάτων τα οποία υπάγονται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων», δήλωσε σχετικά ο κ. Ξυδάκης.

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, η περίπτωση φοροδιαφυγής στην Κνωσό δεν είναι η μοναδική στην οποία πρωταγωνιστεί δημόσια υπηρεσία. «Υπάρχουν κι άλλες κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες. Έχουν γίνει οι έλεγχοι…», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η υπόθεση της Κνωσού πάντως ανοίγει τον ασκό του αιόλου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει μόνο δυο ταμειακές μηχανές στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων.


Πηγή : antenna


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου