Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

«Βόμβα Βαρουφάκη» στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου



Μια απασφαλισμένη «βόμβα» που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όσο κι αν στην κυβέρνηση προσπαθούν να την «θάψουν». Ο λόγος για το «Βαρουφάκης gate» το οποίο μπορεί να ευνοεί επικοινωνιακά την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και δεν έχουν... σκιστεί τα μνημόνια, ωστόσο, η φθορά που προκαλεί είναι μεγαλύτερη και διαρκής.
Η αναζήτηση πολιτικών και πιθανώς ποινικών ευθυνών για το plan B που προετοίμαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει πάρει το δρόμο της, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπόθεση θα ταλαιπωρεί επί μακρόν το κυβερνητικό στρατόπεδο και θα αποτελεί μια μόνιμη χαίνουσα πληγή.
Και κυρίως για το περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού, παρά τις αποστάσεις που έχει πάρει από τον κ. Βαρουφάκη. Μπορεί δηλαδή να έχει δοθεί γραμμή στα στελέχη να υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός είναι «ιδιόρυθμος» ή είχε προσωπική ατζέντα που ουδόλως αφορά την κυβέρνηση, ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει.

Αλλωστε, μόλις πριν από λίγους μήνες ο κ. Βαρουφάκης ήταν «assets» για την κυβέρνηση, όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας είχε στηρίξει τον υπουργό του λέγοντας χαρακτηριστικά:« Ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω».
Τώρα ο πρώην υπουργός έχει γίνει ο... αποσυνάγωγος της κυβέρνησης της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Και παρ’ ότι σε κάθε δημόσια παρέμβασή του αυξάνει τη ζημιά για τον πρωθυπουργό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Βασική επικοινωνιακή στρατηγική είναι όχι η αποδόμηση αλλά η απομόνωση του «ροκ σταρ» πολιτικού. Για το λόγο αυτό ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν τοποθετηθεί επισήμως για τις αποκαλύψεις περί σχεδίου Β που εκπονούσε μια μυστική ομάδα που δρούσε συνωμοτικά. Ακόμη και στην συνέντευξη - ποταμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Τσίπρας δεν αφιέρωσε παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα για τον στενό του συνεργάτη ενώ είναι προφανές ότι υπήρξε συνεννόηση προκειμένου να μην πιεστεί για το πιο «καυτό» θέμα των ημερών.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει να συντηρεί το θέμα, πολλές φορές να βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ενώ αλγεινή εντύπωση κάνουν οι διάφορες διαρροές «κύκλων» περί ηχογράφησης συνομιλιών του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρεται να επιβεβαιώνουν ότι το Μαξίμου γνώριζε τις κινήσεις του υπουργού

Το ερώτημα που τίθεται πάντως, και που προσπαθούν να αποφύγουν στην κυβέρνηση, είναι ένα: Ποιοι και πόσοι ήξεραν για το «συμβούλιο πολέμου» που είχε στηθεί στο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος. Και βεβαίως αν είχε δώσει εντολή και εξουσιοδότηση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για να εκπονηθούν όχι απλά σενάρια αλλά συγκεκριμένη μελέτη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Μόλις προχθές ο φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, ο οικονομολόγος Τζ. Γκαλμπρέιθ, είπε ότι ο ίδιος ως συντονιστής της «μυστικής ομάδας» είχε εξουσιοδότηση από τον πρώην υπουργό: «Η εξουσιοδότησή του (Βαρουφάκη) δόθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τελευταία φορά είδα τον Πρωθυπουργό στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έχω απευθείας γνώση για τη σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό. Ήμασταν βέβαιοι ότι εργαζόμασταν υπό επίσημη εξουσιοδότηση. Δεν είχαμε κάποια άλλη εντύπωση».
Επομένως ο κ. Βαρουφάκης είχε πάρει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου για να προχωρήσει στα σχέδιά του, όμως, κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να αποδείξει ότι η κυβέρνηση γνώριζε μέχρι που είχε φτάσει ο πρώην υπουργός. Διότι άλλο είναι η εκπόνηση ενός θεωρητικού σχεδίου αντιμετώπισης μιας έκτακτης κρίσης κι άλλο το «χακάρισμα» προσωπικών φορολογικών δεδομένων και η δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών ή ακόμη και η έκδοση IOU’s.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Βαρουφάκη αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να το αντιμετωπίσει και μέσα στη Βουλή όταν θα τεθεί θέμα σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής. Πολλώ δε μάλλον αν η εισαγγελική έρευνα καταλήξει στην επίρριψη ποινικών ευθυνών τόσο του ίδιου του πρώην υπουργού όσο και των συνεργατών του.
Το ενδεχόμενο ανοικτής σύγκρουσης του Μαξίμου με τον κ. Βαρουφάκη συνδέεται και με τη στάση του πρώην υπουργού στις κρίσιμες ψηφοφορίες για την επικύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
Ογκώδης ο φάκελος των δικογραφιών για την «ομάδα πολέμου» του πρώην υπουργού
Στα χέρια των δικαστών και των βουλευτών οι μηνύσεις
Στα χέρια των βουλευτών - συναδέλφων του κ. Βαρουφάκη αλλά και των δικαστών που ερευνούν το εναλλακτικό σχέδιο της ομάδας που είχε συγκροτηθεί, βρίσκεται η πλέον η υπόθεση και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις. O ογκώδης φάκελος δικογραφιών που έχει σχηματιστεί στην Βουλή μετά την διαβίβαση των τριών μηνύσεων για το plan B θα αναγνωστεί το επόμενο διάστημα και με τον τρόπο τα κόμματα και οι βουλευτές θα μπορέσουν να τις μελετήσουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η τρίτη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Παναγιώτη Γιαννόπουλου αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών (νόμος 2472/1997). Για το αδίκημα αυτό, προβλέπεται κάθειρξη έως 20 έτη. Στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Πρέπει να διερευνηθεί η συνδρομή ουσιωδών και αποχρωσών ενδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών τέλεσε τις εγκληματικές πράξεις των άρθρων 22 παρ. 6 και 7 Ν. 2472/1997, όπως ισχύει σήμερα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργός Οικονομικών και τη χορήγηση της εμπιστοσύνης της Βουλής και στο πρόσωπό του ως μέλους της Κυβέρνησης ανέλαβε την πολιτική και συγχρόνως νομική εντολή να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και δη να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους - δανειστές και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να συναφθεί μια νέα, δίκαιη και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία, για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την απεμπλοκή της οικονομίας από την ύφεση, με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραβίασε την ανωτέρω εντολή, που ως πηγάζουσα από τη δημοκρατική αρχή, διέθετε ιδιάζον νομικό φορτίο, πέραν του πολιτικού της περιεχομένου, αφού την υπηρέτησε με προδήλως ψευδώνυμο και προσχηματικό τρόπο, ασκώντας τα υπουργικά του καθήκοντα ως τηλεπερσόνα, ως συνεντευξιαζόμενος μάγος της δημιουργικής ασάφειας και εν τέλει ως δημοδιδάσκαλος της θεωρίας των παιγνίων, θεωρώντας αμετροεπώς, ότι η δημοκρατική εντολή και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού συνιστούν διακύβευμα ενός παιγνίου, του οποίου, όπως αποδείχθηκε, αγνοούσε εκουσίως τόσο τους συσχετισμούς, όσο και την τεχνική των λοιπών παικτών, πλέον του ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εξουσιοδότησε να ασκηθεί παίζοντας επί της μοίρας του». Στις άλλες μηνύσεις ο πρόεδρος του κόμματος Τελεία και δήμαρχος Στυλίδας Αποστόλος Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το διαδικαστικό οι δικογραφίες θα ανακοινωθούν στην Ολομέλεια. Στην συνέχεια οι βουλευτές θα την μελετήσουν και τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές.
Η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Ερωτήματα

Υπήρχαν στεγανά;

Θα πρέπει να απαντήσει ο λαλίστατος κ. Βαρουφάκης αν η ομάδα που εκπονούσε το σχέδιο είχε «στεγανά» ή αν το γνώριζαν περισσότεροι, σε μια χρονική στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ήταν σε οριακό σημείο.

Επίσης, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το αν η διαπραγματευτική λογική που ακολούθησε, με τις καθυστερήσεις και τη δημιουργική ασάφεια, γινόταν με σκοπιμότητα και με σκοπό τη σύγκρουση ώστε να εμφανιστεί το «σχέδιο Β» ως μοναδική λύση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως απέρριψε κάθε σχέδιο εξόδου από το ευρώ όταν πήρε στα χέρια του μελέτη με τις επιπτώσεις ενός Grexit. Ήταν την ίδια εποχή που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είχαν τελματώσει, ο κ. Βαρουφάκης απομονωνόταν σταδιακά και ο κ. Τσίπρας είχε πάρει τις αποφάσεις του για να τον απομακρύνει από τη διαπραγματευτική ομάδα.
Ο Γ. Βαρουφάκης είχε αναλύσει το σχέδιο στο Μαξίμου

Γνώριζαν για το plan B πριν από τις εκλογές!

Προφάσεις εν αμαρτίαις για την κυβέρνηση και τον Γ. Βαρουφάκη αποτελούν τα μισόλογα και η τακτική της «επιθετικής άμυνας» για την υπόθεση του «σχεδίου Β» και του «χακαρίσματος» του συστήματος. Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να αποφύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» την εμπλοκή του με τα παράλληλα τραπεζικά συστήματα ή την προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα που γινόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρχαν πολλά κυβερνητικά στελέχη που γνώριζαν για τα σχέδια αυτά, αλλά τώρα αποστασιοποιούνται.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία του Σαββάτου» το σχέδιο Β που είχε στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν προϊόν επεξεργασίας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο, υπό τη μορφή προτάσεων για το ποιες θα ήταν οι στρατηγικές της νέας κυβέρνησης, είχε κατατεθεί τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και στο επιτελείο του. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το είχε συζητήσει με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κολωνάκι, την προεκλογική περίοδο. Τότε ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει και για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα αλλά και για τις προετοιμασίες για ένα παράλληλο νόμισμα ή για μελλοντική επιστροφή στη δραχμή.

Το τραπεζικό στέλεχος δεν είχε εκφραστεί επί της πρότασης αλλά είχε μείνει έκπληκτο με την ετοιμότητα που έδειχνε ο κ. Βαρουφάκης, «λες και είχε μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο του και θα μπορούσε να το θέσει σε εφαρμογή όποτε χρειαζόταν». Αρκεί βεβαίως να έβρισκε την κατάλληλη ομάδα να το υλοποιήσει, κάτι που κατέστη δυνατό γύρω στον περασμένο Μάρτιο. Οι πληροφορίες της «ΗτΣ» λένε ότι σε συσκέψεις που έγιναν μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Μαξίμου ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ξεκάθαρα τις σκέψεις του στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς και στελέχη που άκουσαν για το «σχέδιο Β» έμειναν έκπληκτοι με τις σκέψεις του πρώην υπουργού και δεν πίστευαν στ' αυτιά τους. Τότε ήταν που έγινε και το επεισόδιο μεταξύ του κ. Βαρουφάκη, κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης αλλά και άλλων που είχαν αντιδράσει με την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούνταν.
Αλαζονεία

Τότε ο πρώην υπουργός με αρκετή δόση αλαζονείας, έχοντας την ανοχή του πρωθυπουργού, είπε ότι αυτός παίρνει τις αποφάσεις τώρα, παραγκωνίζοντας όσους του έλεγαν ότι υπάρχουν λάθη που θα τα πληρώσει η χώρα.

Αν όχι με την πλήρη αποδοχή του σχεδίου από τον κ. Τσίπρα, αλλά τουλάχιστον με την ανοχή του, ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε στη συγκρότηση της «πολεμικής ομάδας» υπό τον οικονομολόγο φίλο του Τζ. Γκαλμπρέιθ αλλά και τον έμπιστό του γενικό γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου τον οποίο και τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση στις αρχές Μαρτίου. Ηταν τα «μάτια και αυτιά» του πρώην υπουργού στο σύστημα το οποίο θα λειτουργούσε ως «Δούρειος Ιππος» για τη δημιουργία του παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι το «σχέδιο Β» δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα πλάνο που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις. Ομως, κατηγορείται αφενός για την ομολογία του ότι θα «χάκαρε» το σύστημα για να κλέψει το ΑΦΜ και το λογισμικό από το TAXIS και αφετέρου για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η «διαρροή» μιας τέτοιας είδησης στις διεθνείς αγορές.



imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου