Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Πώς απετράπη τελευταία στιγμή η μεγάλη απόδραση από τις φυλακές Κέρκυρας




Έντεκα βαρυποινίτες επί περίπου τρεις μήνες έσκαβαν κι έκρυβαν χώμα στα κελιά τους χωρίς να τους πάρει είδηση κανένας – Μόλις 10 με 15 εκατοστά τους χώριζαν από την… ελευθερία τους – Στο τούνελ βρέθηκαν από φτυάρια μέχρι ανεμιστήρες και τάπερ

Εδώ και περίπου τρεις μήνες έντεκα βαρυποινίτες, κρατούμενοι της πτέρυγας Ζ’ των φυλακών υψίστης ασφαλείας στην Κέρκυρα, έσκαβαν τούνελ, που οδηγούσε σε αλσύλλιο πίσω από το σωφρονιστικό ίδρυμα. Το σχέδιο τους είχε λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα τόσο καλά, που κανείς από τους υπαλλήλους των φυλακών δεν είχε καταλάβει το παραμικρό για τη σχεδιαζόμενη απόδρασή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου.

Οι έντεκα κρατούμενοι δρούσαν τόσο συντονισμένα κι οργανωμένα που μόνο ένα… θαύμα θα μπορούσε να σώσει τις Αρχές από το απόλυτο φιάσκο. Η Παναγία μπορεί να μην έβαλε το χέρι της, όμως, η βόλτα ενός κατοίκου με τον σκύλο του κοντά στις φυλακές ήταν εκείνη που οδήγησε στην αποκάλυψη και στην αποτροπή του σχεδίου κινηματογραφικής απόδρασης, που οργάνωναν επί μήνες οι έντεκα ισοβίτες.


Η… μεγάλη ημέρα για τους κρατούμενους είχε έρθει και μόλις μόλις 10 με 15 εκατοστά τους χώριζαν από την επιφάνεια του οδοστρώματος και κατά συνέπεια από την ελευθερία τους. Εντούτοις, ο σκύλος που είχε βγει για βόλτα με το αφεντικό του μόλις πέρασε επάνω από την «έξοδο» του τούνελ αντελήφθη την ανθρώπινη παρουσία κάτω από το έδαφος κι άρχισε να έχει περίεργη συμπεριφορά και να γαβγίζει.

Ένας από τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών είδε τι συνέβαινε και κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου βρισκόταν το τετράποδο ζώο, ώστε να ελέγξει τι γίνεται. Μέσα από τη γη ακούγονταν περίεργοι θόρυβοι κι ο φύλακας χωρίς να χάσει άλλο λεπτό κινητοποίησε τις Αρχές. Αμέσως στις φυλακές Κέρκυρας σήμανε γενικός συναγερμός κι ήχησαν οι σειρήνες. Ακολούθησε εντατικός έλεγχος σε όλα τα κελιά της πτέρυγας Ζ’ και τότε ανακαλύφθηκε το σχέδιο απόδρασης των βαρυποινιτών που απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.


Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν αντελήφθη τόσο καιρό το παραμικρό, αφού στους ελέγχους που έγιναν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος σε συνολικά εννέα κελιά της πτέρυγας Ζ’, όπου κρατούνται 21 ισοβίτες. Πιο αναλυτικά, το καλά οργανωμένο σχέδιο των ισοβιτών λάμβανε δράση στο ισόγειο της πτέρυγας Ζ', η οποία έχει συνολικά έξι κελιά. Στα πέντε από αυτά βρέθηκε άφθονο και καλά κρυμμένο χώμα, ενώ στο ένα -και συγκεκριμένα στο κελί υπ’ αριθμόν 6- βρισκόταν η... πύλη προς την ελευθερία. Χώμα, επίσης, βρέθηκε και σε τέσσερα ακόμη κελιά από τα συνολικά εννέα στον επάνω όροφο της πτέρυγας Ζ'.

Όπως απεκαλύφθη, οι κρατούμενοι, αφού έσκαβαν και προχωρούσαν στη διάνοιξη της σήραγγας, κατόπιν έπαιρναν το χώμα και το «έθαβαν» κάτω από τα κρεβάτια τους, ενώ από πάνω έβαζαν κουβέρτες για να μην φαίνεται! «Εγκέφαλος» της όλης επιχείρησης φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, βαρυποινίτης από τη Λάρισα. Η απόσταση, ακόμη, από την έξοδο του τούνελ μέχρι την πτέρυγα Ζ’ είναι περί τα 30 μέτρα. Μέσα, δε, στη σήραγγα βρέθηκαν πέρα από φτυάρια μέχρι και ανεμιστήρες, αλλά και ταπεράκια!
Να σημειώσουμε πως ο κάτω όροφος της πτέρυγας Ζ’ από το Σάββατο έχει εκκενωθεί, ενώ οι έντεκα επίδοξοι δραπέτες έχουν μεταφερθεί στο Πειθαρχείο. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, ακόμη, πραγματοποίησε πραγματογνωμοσύνη στο τούνελ, ενώ εντατικοί έλεγχοι έγιναν σε όλους τους χώρους των φυλακών Κέρκυρας.



Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι στις φυλακές Κέρκυρας σκάβουν τούνελ για να αποδράσουν. Τον Μάρτιο του 1996 από το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα κατάφεραν να αποδράσουν 44 κρατούμενοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν αλλοδαποί, αλβανικής καταγωγής. Επρόκειτο για μια άριστα οργανωμένη απόδραση, αφού χρησιμοποίησαν ένα από τα τούνελ, μήκους 150 μέτρων, που είχαν κατασκευαστεί επί Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.

Το τούνελ περνούσε κάτω από έναν δρόμο έξω από τις φυλακές και έβγαινε πίσω από τον τοίχο του γυμνασίου, που βρίσκεται κοντά στο σωφρονιστικό κατάστημα. Εκεί, οι δραπέτες του 1996, έσκαψαν άλλα δέκα μέτρα καθ’ ύψος και βγήκαν στην επιφάνεια. Τότε, άλλαξαν ρούχα και φόρεσαν καθαρά για να μην τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί και κατάφεραν να εξαφανιστούν. Όμως, σχεδόν όλοι συνελήφθησαν λίγα 24ωρα έπειτα από την απόδρασή τους, αφού στο νησί είχε εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.




Πηγή : protothema.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου