Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η΄ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ; “ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ”





Γράφει ο Στέλιος Φενέκος " Κοινωνία Αξιών"

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το χαρακτηρισμό των λαθραία εισερχομένων στη χώρα μας, ως “παράτυπων μεταναστών” γενικευμένα, έναντι των όρων “λαθρομετανάστες” και “παράνομοι μετανάστες”.
Μάλιστα, η αφελής (κατ’ ελάχιστο) πολιτική της κας Χριστοδουλοπούλου, ακυρώνει συλλήβδην το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, πέραν της αδυναμίας εφαρμογής του από τις αρμόδιες αρχές, λόγω έλλειψης μέσων, αντιφατικών αρμοδιοτήτων και εντολών από τις κυβερνητικές και διοικητικές αρχές. “De facto” συνεπώς δεν τηρούνται οι νόμοι και διαμορφώνεται ένα νέο διαχειριστικό πλαίσιο, δέσμιο των αδυναμιών, των ολιγωριών και των ελλειμμάτων που υπάρχουν.
Ας προσπαθήσουμε να διακρίνουμε με βάση πλέον τη λογική (που δυστυχώς εκλείπει από πολλούς από το νομοθετικό σώμα του κοινοβουλίου μας και πρέπει να αποτελεί τη βασική παράμετρο κάθε θεσμικού πλαισίου), για να χαρακτηρίσουμε την “νόμιμη μετανάστευση”, την “παράνομη”, την “παράτυπη” και τη “λαθρομετανάστευση”!

1. Νόμιμη μετανάστευση:
- Με έγκριση από τη χώρα, κατόπιν αιτήματος μετανάστευσης σε προξενικές αρχές/Πρεσβείες κλπ. επί τη βάσει συγκεκριμένων θεσπισμένων κριτηρίων.
- Με αίτημα παροχής ασύλου στη χώρα μας, γιατί κάποιος διώκεται για πολιτικούς λόγους ή λόγω πολεμικών και εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων στη χώρα του.
- Όταν υπάρχει πολιτική υποδοχής μεταναστών στη χώρα, όπως έγινε π.χ. με τους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.

2. Παράνομη μετανάστευση:
- Ενώ μπορούσε να ακολουθήσει την νόμιμη οδό εισόδου στη χώρα μας χωρίς να διώκεται, αυτός επέλεξε να μπει κρυφά και με παράνομους τρόπους μεταφοράς. Σημαντικό είναι και το από πού εισέρχεται στη χώρα. Διότι αν και υπήρξαν ενδιάμεσες ασφαλείς χώρες από τις οποίες διήλθε και στις οποίες δεν κινδύνευε η ζωή του και εν τούτοις επιδίωξε να μπει κρυφά και με παράνομο τρόπο διακίνησης στη χώρα μας, τότε λειτουργεί υπό καθεστώς παρανομίας. Γιατί θα μπορούσε να έχει παρουσιασθεί σε πρεσβείες χωρών επιλογής του στη χώρα που πρωτοεισήλθε και να αιτηθεί την μετάβασή του σε χώρα επιλογής του και δεν το έκανε, αντίθετα προτίμησε το παράνομο κύκλωμα διακίνησης, γεγονός που πάραυτα τον καθιστά παράνομο.
- Όταν συλλαμβανόμενος, δεν παρουσιάζει χαρτιά ταυτοποίησης και δεν συνεργάζεται γι’ αυτήν.
- Όταν παραβιάζει του όρους παραμονής του στη χώρα μας. Π.χ. παραβιάζει το χρόνο έγκρισης παραμονής όπως π.χ. άδεια παραμονής - βίζα τουριστική-φοιτητική κλπ.

3. Παράτυπη μετανάστευση:
- Όταν μπαίνει στη χώρα μας εξ ανάγκης κρυφα, διωκόμενος από τη χώρα του για λόγους πολιτικούς η πολεμικών αντιπαραθέσεων, με δεδομένο ότι η χώρα του συνορεύει με την δική μας είτε η ενδιάμεση χώρα που διήλθε δεν του διασφάλιζε την ασφάλεια του (π.χ. κινδύνευε να εκδοθεί στη χώρα του, λόγω πολιτικής της χώρας που διήλθε κλπ).
- Όταν διασώζεται ως ναυαγός στη θάλασσα. Βέβαια η επιλογή του παράνομου τρόπου διακίνησης δια θαλάσσης συνιστά πράξη παρανομίας, εάν έχει ήδη εισέλθει στη χώρα. Εάν όμως βρίσκεται εκτός χωρικών υδάτων δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παράνομη είσοδο.

5. Λαθρομετανάστης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ως λαθρομετανάστης αυτοχαρακτηρίζεται αυτομάτως ο οιοσδήποτε εισέρχεται στη χώρα κρυφά(λάθρα), για τους παρακάτω λόγους:
1. Ενώ μπορούσε να αιτηθεί την είσοδο στη χώρα μας και να το κάνει φανερά, χωρίς να διώκεται ή να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του από τους διώκτες του, εν τούτοις χρησιμοποίησε παράνομους τρόπους και δίκτυα διακίνησης ανθρώπων για να εισέλθει κρυφά.
2. Εάν ακόμη και στη περίπτωση που εδιώκετο στη χώρα του, και ενώ στο ταξίδι μετακίνησης του μεσολάβησαν άλλες χώρες όπου δεν κινδύνευε η ζωή του, εν τούτοις δεν προσέφυγε σε προξενικές αρχές/ πρεσβείες της χώρας μας στην ενδιάμεση αυτή χώρα για να αιτηθεί την νόμιμη είσοδό, αλλά επέλεξε το παράνομο δίκτυο μετακίνησης ανθρώπων για να εισέλθει κρυφά στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση ο γενικευμένος χαρακτηρισμός όλων των εισερχομένων "λάθρα" (κρυφά) στη χώρα ως "παράτυπων μεταναστών", ακυρώνει στη πράξη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, γιατί τότε δεν υπάρχει παρανομία και άρα δεν δικαιολογούνται οι κρατήσεις, οι αυστηροί έλεγχοι στη ταυτοποίηση και η αυστηρότητα στη διαχείριση των παρανομιών, πέραν του ότι έτσι δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για έλλειψη συνεργασίας από τη πλευρά των λάθρα εισερχομένων, για επιθετική συμπεριφορά εκ μέρους τους, προς τις αστυνομικές / λιμενικές αρχές που προσπαθούν να τηρήσουν τους νόμους.
Πέραν τούτων, ακυρώνεται κάθε ηθικό πλαίσιο που να επικρίνει τις παράνομες ενέργειες, την αντικοινωνική συμπεριφορά, την παραβίαση των αρχών και αξιών μας, πάνω στο οποίο βασίζεται πρωτίστως η ηθική δέσμευσή μας για εφαρμογή των νόμων σε μία νόμιμα οργανωμένη κοινωνία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου