Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο



Μεγάλες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, η αγορά, όμως, έχει περιορίσει μερικώς την αρχική πτώση που έφθανε έως και το 22,88%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,78 εκατ. ευρώ.

Κλειδωμένες στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30% βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση είναι η Aegean (-1,46%), η Coca Cola HBC (-2,75%), Grivalia Properties (-5,03%), η Motor Oil (-7,18%) και η Titan (-8,41%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 16,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 15,68%.
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-23,74%) και της Υγείας (-21,19%).
Πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά (Δρομέας+28,95%, Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι+2,78%, Κανάκης +2,16% και Γαλαξίδι+0,18%), ενώ 79 υποχωρούν.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εθνική (-30,00%), Πειραιώς (-30,00%), Attica Bank (-30,00%), Ελλάκτωρ (-29,41%), Κέκροψ (-29,93%) και Eurobank (-29,86%).
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά τη συνεδρίασή του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα και αποφάσισε την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ακόμη αποφάσισε την επαναλειτουργία του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) και της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ, την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ, αλλά και τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:
Στις παραπάνω μετοχές
Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών
Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών
Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους
Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Όπως ξεκαθαρίζεται οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.


ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου