Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό




«Συνιστά όχι μόνο ζήτημα ασφάλειας, αλλά κυρίως ανθρωπισμού»

«Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το Μεταναστευτικό σήμερα, με την όξυνση την οποίαν έχει, με την ιδιομορφία την οποίαν έχει, συνιστά ένα ζήτημα όχι μόνον ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και συμπλήρωσε:

«Ενα τέτοιο ζήτημα, στην έκταση την οποίαν έχει λάβει, δεν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να αντιμετωπισθεί από κοινού, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό, άλλωστε, είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της».

Στάθηκε στην ανάγκη να συγκληθεί άμεσα μια Σύνοδος Κορυφής, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, λέγοντας: «σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με τον ΟΗΕ, κυρίως σε θέματα Ασύλου. Είναι γνωστό ότι τα θέματα Ασύλου ανήκουν και στα Ηνωμένα Έθνη και κυρίως στην Ύπατη Αρμοστεία.

Άρα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και να καταλάβουμε ότι πλέον στην Ευρώπη το ζήτημα αυτό είναι θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αλληλεγγύης, η οποία δεν είναι δυνατόν να μην εκφράζεται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ανθρωπισμού».

Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί όπως είπε «έχουμε και άλλες απόψεις ακουστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με κορυφαία την περίπτωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, της κυρίας Μέρκελ, βεβαίως για το θέμα του Ασύλου.

Όπου τόνισε την ανάγκη πλέον διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Ασύλου, υπό τις νέες, τραγικές δυστυχώς, συνθήκες που αντιμετωπίζουμε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Το μεταναστευτικό απειλεί να μας πνίξει σαν χώρα και πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα. Οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει το μεταναστευτικό είναι εκρηκτικές».

Ζήτησε και εκείνος να γίνει μια σύνοδος κορυφής για το θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να μένουν έτσι».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μυτιλήνη, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί». Χαρακτηριστικά ανέφερε παράδειγμα από την επίσκεψή του σε νοσοκομείο, με τους ανθρώπους εκεί να του λένε ότι παρά τα άλλα προβλήματα, χρειάζονται και διερμηνείς.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική κρίση αντιμετωπίστηκαν. Σημείωσε πως η προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για φέτος ανέρχεται στα 1.388 δισ. ευρώ από 1.620 δις. ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις 4.500 προσλήψεις που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας, ωστόσο όπως είπε «έχουν και μια διαδικασία, όπως ξέρετε, ΑΣΕΠ και η άλλη διαδικασία με τους γιατρούς, που είναι ακόμα πιο χρονοβόρα, και έτσι αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσκολία με επικουρικό προσωπικό».

Συμπλήρωσε ότι οι 700 από αυτούς αφορούν νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, της δυτικής Μακεδονίας και της Ηγουμενίτσας και αποκάλυψε ότι το υπουργείο σκέφτεται για μια διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς, αφού πρώτα ολοκληρώσουν το αγροτικό τους, να μπορούν να διαλέξουν όποια θέση θέλουν σε όποιο νοσοκομείο ανά την επικράτεια.

Σημείωσε οι θεσμοί αρχικά ζητούσαν 1,6 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, πείστηκαν τελικώς να παραμείνει στα 2 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε ότι «είμαστε η μόνη χώρα που πλούσιοι και φτωχοί πληρώνουν τα ίδια στη φαρμακευτική δαπάνη».

Στάθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου για την Παρασκευή φαρμάκων στην Ελλάδα καθώς «η Ελλάδα έχει και τεχνογνωσία υψηλή και εταιρείες που είναι πάρα πολύ καλές».


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου