Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΨΗΦΟΥΣ




Γράφει ο Στέλιος Φενέκος " Κοινωνία Αξιών"

Η "κοινωνία αξίων" έγκαιρα κατέθεσε το πλήρες σχεδιο/πρόταση για την παράτυπη/παράνομη μετανάστευση στη χώρα, όπου πρότεινε συγκεκριμένη δομή για τα κέντρα κράτησης είτε φιλοξενίας των εισερχομένων και για τον τροπο διαχείρισης του προβλήματος.
Δυστυχώς σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανεπαρκής είναι η πολιτική ηγεσία να διαχειριστεί το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα, πέραν της αλαζονείας της να μην θέλει να αξιοποιήσει προτάσεις άλλων πολιτικών φορέων.
Βασική αρετή κάθε πολιτικού ηγέτη που έχει αναλάβει να διαχειριστεί δημόσια λειτουργήματα είναι η διορατικότητα και η έγκαιρη ανάληψη προληπτικών ενεργειών ώστε το δυσμενές επερχόμενο να μην συμβεί ή και αν συμβεί οι επιπτώσεις του να είναι διαχειρίσιμες και το οιοδήποτε κόστος να έχει μετριασθεί στο ελάχιστο δυνατό.
Το κακό όμως με την πρόληψη για τους πολιτικούς είναι ότι δεν φέρνει ψήφους!
Γιατί η ικανότητα ενός πολιτικού, αξιολογείται απο το μεγαλύτερο μέρος του λαού από την αποτελεσματικότητα στη διαχείρηση κρίσεων και όχι από την έγκαιρη, μεθοδική και σταθερή προληπτική δουλειά του, που δεν αφήνει τις κρίσεις να εξελιχθούν.

Ας δούμε γιατί:

1. Εάν οι προληπτικές ενέργειες αποτρέψουν το δυσμενές γεγονός, τότε συνήθως οι προληπτικές ενέργειες δεν αξιολογούνται ως σημαντικές, αφού το δυσμενές γεγονός αποφεύχθηκε και συνεπώς οι οποιεσδήποτε ενέργειες ελήφθησαν, ξεχιούνται ή υποβαθμίζονται βραχυπρόθεσμα ως προς τη σημαντικότητά τους.

2. Αφού δεν υπήρξε κρίση, δεν αξιολογείται ως αξιόμαχος και ηγετικός ένας πολιτικός έστω κι αν ενήργησε έγκαιρα και προληπτικά. Το ίδιο όπως και με τον σώφρονα στρατιωτικό ηγέτη, που αν και έχει οργανώσει έξοχα το στρατό του και τον έχει αναπτύξει με προληπτικές ενέργειες ώστε να αποτρέψει τον αντίπαλο από το να πάει σε μάχη, εν τούτοις δεν καταγράφεται στην ιστορία ως ηγέτης, γιατί δεν κέρδισε μάχες με εκατόμβες θυμάτων και με αίμα. Δυστυχώς η ιστορία και η πολιτική βρίθουν από "μεγάλους Ναπολέοντες" και υποβαθμίζουν σώφρονες, μεθοδικούς και προληπτικούς ηγέτες!

3. Τις περισσότερες φορές, εάν αποτραπεί το δυσμενές επερχόμενο ή ελαχιστοποιηθεί το κόστος των επιπτώσεων, αυτό αποδίδεται στη καλή τύχη και οι προληπτικές ενέργειες υποβαθμίζονται στη συνείδηση του λαού.

4. Το κόστος των προληπτικών ενεργειών είναι αρχικά μεγάλο και οι προληπτικές ενέργειες δύσκολες στο σχεδιασμό και στην υποστήριξη τους μακροχρόνια. Λόγω των επιβαρύνσεων δε αυτών, δημιουργείται η τάση υποβάθμισης τους στο βάθος του χρόνου και η μείωση της λειτουργικότητά τους και της αποτελεσματικότητάς τους. Στο τέλος και πόροι έχουν αναλωθεί και το δυσμενές επερχόμενο δεν αποτρέπεται κάποια στιγμή!

Βέβαια ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, το κόστος γίνεται τελικά πολύ μεγαλύτερο έαν συμβεί το επερχόμενο, έναντι του οιουδήποτε κόστους πρόληψης!

Τελικά οι πολιτικοί συνηθίζουν και βολεύονται να επιδιώκουν να διαχειριστούν αντιδραστικά την καθημερινότητα και τις κρίσεις που μπορεί να δημιουργηθούν,( μπορεί και όχι), παρά να αναλωθούν σε δύκολους, κοστοβόρους και μακρόπνοους σχεδιασμούς ενεργειών, που τελικά όσο πιο επιτυχημένοι θα είναι τόσο περισσότερο θα μείωνουν την λάμψη της αμεσότητας των ενεργειών, που χτίζει ηγετικά προφίλ και δίνει ψήφους!

Γιατί όλοι μας επιδιώκουμε τις γρήγορες και αποφασιστικές νίκες καβάλα στο άλογο, στο ανοικτό πεδίο, παρά τον μεθοδικό, κουραστικό και καθόλου λαμπερό και γοητευτικό αγώνα των προληπτικών δράσεων, σε πολλές μικρές μάχες με την καθημερινότητα!


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου