Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τέρμα στο αφορολόγητο βουλευτών, μειώσεις στις αποδοχές υπουργών




Φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης και μείωση των αποζημιώσεων υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών αποφασίστηκε σήμερα στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται σε άμεσο χρόνο.

Ειδικότερα, για τη βουλευτική αποζημίωση -που σήμερα φορολογείται κατά το 25% του ποσού- αναμένεται να ισχύσουν όσα ισχύουν και για τη φορολογία φυσικών προσώπων.

Για παράδειγμα, βουλευτής με 2 παιδιά λαμβάνει σήμερα σύνολο ετήσιας αποζημίωσης 93.858 ευρώ, εκ των οποίων το φορολογητέο είναι 21.816 ευρώ και το αφορολόγητο 72.042 ευρώ, που σημαίνει ότι προκύπτει φόρος 2.320 ευρώ, όταν ένας μισθωτός με δύο παιδιά με μικτές αποδοχές 93.858 ευρώ καλείται να καταβάλει φόρο 35.500 ευρώ!

Μείωση 15% αναμένεται να υπάρξει στις μηνιαίες αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Κατά 20% αναμένεται να μειωθεί η αποζημίωση προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών.

Για πρωτοβουλία "όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο" έκανε λόγο στο πλαίσιο της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως:

"Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους".

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό όφελος, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, θα υπολογιστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ανακοινωθεί.

"Η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση του αφορολόγητου της βουλευτικής αποζημίωσης, είναι ένα βήμα δικαιοσύνης, με θετικό και ισχυρό συμβολισμό" σημειώνει σε μήνυμά του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου