Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Κυβέρνηση και Βουλή δεν τα βρίσκουν ούτε για το ΕΣΡ




Βουλή και κυβέρνηση αδυνατούν να συμφωνήσουν για τον τρόπο που θα πληρωθούν οι τρεις από τις επτά «χηρεύουσες» θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η περίπτωση του οποίου, σε συνδυασμό με κοινοβουλευτικές αγκυλώσεις, αναδεικνύει μιαν άκρως προβληματική πλευρά στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Το αδιέξοδο επιτείνεται μάλιστα, καθώς φαίνεται πως στη διχοστασία «επεμβαίνουν» και οικογενειακοί παράγοντες…

Στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι πρέπει να ανανεωθεί «αύτανδρη» η σύσταση του ΕΣΡ που, είναι αλήθεια πως, έχει υπερβεί κάθε χρονικό όριο παραμονής στο πόστο της.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο, το Συμβούλιο, από το οποίο είχαν παραιτηθεί τρία μέλη, λειτουργεί με υπηρεσιακή σύνθεση, επικεφαλής της οποίας είναι η μητέρα της προέδρου της Βουλής και καταξιωμένη δημοσιογράφος, Λίνα Αλεξίου. Στη Συνεδρίαση ο κ. Παππάς ζήτησε την αντικατάσταση όλων, για να αντιπροτείνει η κυρία Κωνσταντοπούλου την αντικατάσταση μόνο των τριών μελών που παραιτήθηκαν.

Το θέμα, όπως αποφασίστηκε μετά από πυροσβεστική παρέμβαση άλλων ομιλητών, παραπέμφθηκε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για επαρκέστερη νομική τεκμηρίωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση όταν τη στιγμή που ο κ. Παππάς υπογράμμιζε από του βήματος την ανάγκη να συγκληθεί επειγόντως σε σώμα το ΕΣΡ, παρενέβη- κατά γενική ομολογία άκομψα- ο πατέρας του από το ακροατήριο, σχολιάζοντας δηκτικά «κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί!».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς την οποία στράφηκαν τα βέλη, δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και ζητώντας να παρέμβει για προσωπικό ζήτημα, στηλίτευσε των ευτελισμό των συντροφικών κανόνων, υπερασπιζόμενη την αγωνιστική συνέπεια της μητέρας της και παρατηρώντας προς τον πατέρα του υπουργού: «Εάν σύντροφε Στέλιο αυτά είναι τα όπλα για να δώσουμε τον πόλεμο, έχουμε πρώτα ηττηθεί μέσα μας».

Η περίπτωση πάντως, του ΕΣΡ το οποίο πάνω από 7 χρόνια παραμένει στη θέση του, αποκαλύπτει θεσμικούς αναχρονισμούς. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, τα μέλη του πρέπει να διορίζονται με πλειοψηφία 4/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Ωστόσο, μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής και άλλων κομμάτων στην επτακομματική Βουλή η επίτευξη της πλειοψηφίας αυτής κατέστη ανέφικτη, με αποτέλεσμα τα σημερινά παρατράγουδα, την ώρα που το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παραμένει αρρύθμιστο για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα…


Πηγή: reporter.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου