Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Το μεσημέρι θα ξέρουμε την ημερομηνία των εκλογών. Σύσκεψη στο Μαξίμου



Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σύσκεψη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 14:00, ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός κλίνει προς το να οδηγήσει τη χώρα άμεσα στις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου.

Με την άποψη αυτή τάσσονται, με δηλώσεις τους, αρκετά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά και ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στην Αθήνα επιστρέφει εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης που απουσίαζε για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην περίπτωση που ισχύσουν οι παραπάνω πληροφορίες τότε ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του, ίσως και το απόγευμα, θα ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την ημερομηνία των εκλογών. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα αναλάβει πιθανότατα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες  και στο οποίο φαίνεται ότι έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός είναι αυτό των εκλογών-εξπρές το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με τον Αλέξη Τσίρπα να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του μέσα στις επόμενες ώρες.

Ολοένα και πλησιάζει προς επιβεβαίωση το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες, με πληροφορίες να κάνουν λόγο μέχρι και για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα σήμερα, ο οποίος εικάζεται πως θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο και θα προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο που κυκλοφορούν από το πρωί, δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάγγελμα του πρωθυπουργού εντός της ημέρας, κάτι που ίσως γίνει μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης που εγκρίθηκε επισήμως χθες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ, η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται πλέον ειλημμένη, ενώ την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενισχύουν στοχευμένες κινήσεις (απάντηση στον Παν.Λαφαζάνη, η επιστολή στον Μ.Σουλτς, μήνυμα στη Fraport) στις οποίες προχώρησε μέσα σε λίγες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στον «πρωινό καφέ», δεδομένης της δημόσιας παραδοχής της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί αφού πρώτα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται αφενός με την υλοποίηση της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτούμενων πριν από την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και αφετέρου με την οριστική επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στόχος του Μαξίμου φέρεται να είναι να στηθούν οι κάλπες ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με παραπλήσιο ρεπορτάζ της Καθημερινής ο Τσίπρας ζητεί από χθες τις απόψεις των κυβερνητικών στελεχών για την κίνηση των εκλογών και εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές της άμεσης προσφυγής στις κάλπες ή της μετάθεσής τους για τον Οκτώβριο.   Όσοι εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες φέρονται να επισημαίνουν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να φτάσει στις κάλπες πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα οι επιπτώσεις από την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος και, κυρίως, η φορολογική επιβάρυνση.   Αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο, θεωρούν ότι η ταχεία προκήρυξη εκλογών θα περιορίσει τις δυνατότητες οργάνωσης ενός νέου κόμματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση και την Αριστερή Πλατφόρμα την οποία οι εκλογές εξπρές θα βρουν σχετικά απροετοίμαστη.

Το σενάριο της 11ης Οκτωβρίου

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο που συγκεντρώνει, αυτή τη στιγμή, λιγότερες πιθανότητες είναι ο πρωθυπουργός να αποφασίσει το κλείσιμο της Βουλής προκειμένου να περάσει μέσα από τα θερινά τμήματα τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και να προκηρύξει τις εκλογές για τις 11 Οκτωβρίου.

Αντιδρά η Αριστερή Πλατφόρμα

Την αντίθεσή της με το ενδεχόμενο των εκλογών-εξπρές εκφράζει η Αριστερή Πλατφόρμα. «Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές-εξπρές», αναφέρουν σε ανεπίσημο σημείωμά τους κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου