Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Απίστευτο: 9.500 μετανάστες περιμένουν πλοίο για Πειραιά μόνο από τη Λέσβο!




Αδυνατεί να «αναπνεύσει» ο μηχανισμός υποδοχής του κύματος προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Λέσβο, καθώς καθημερινά υπολογίζεται ότι φτάνουν περίπου 1.500 άτομα. Το βράδυ καταπλέει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να παραλάβει περίπου 2.500 επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριους, για να τους μεταφέρει στον Πειραιά.

Η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στη Μυτιλήνη είναι στις 10 το βράδυ και μετά την ταχεία επιβίβαση θα ακολουθήσει απόπλους περίπου 2 ώρες μετά.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Πέρα από τη διαθεσιμότητα των χώρων προσωρινής διαμονής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη σίτιση, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι υγιεινής. Συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται από Ομάδες Εθελοντών, την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Μετάδραση.




Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου