Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Προς εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη: Λύσεις εξπρές προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας




Εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη φαίνεται να προκρίνει ο πρωθυπουργός.

Να κλείσει άμεσα και ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους η συμφωνία επιμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ μόλις πέσουν οι υπογραφές και ψηφιστεί το νέο μνημόνιο από τη Βουλή, τότε θα λάβει άμεσα τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών - όπου από τις εισηγήσεις που δέχεται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να προτιμά την ημερομηνία της 20ης Σεπτεμβρίου, αν και εφόσον θεσμικά είναι εφικτό.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με γοργά βήματα και συγκεκριμένη τακτική, η ελληνική πλευρά κάνει όλες τις "αναγκαίες" υποχωρήσεις απέναντι στο κουαρτέτο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές από τον πρωθυπουργό  να κλείσουν άμεσα τη συμφωνία για να πάει στη Βουλή προς ψήφιση - ίσως και την Πέμπτη.

Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί δυο εισηγήσεις για το χρόνο των εκλογών:

1) να προχωρήσει αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και πιθανόν και άλλους βουλευτές. Τότε οι κάλπες θα στηθούν όσο πιο γρήγορα μπορεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Στόχος του είναι να προσφύγει σε εκλογές πριν αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα του μνημονίου, αλλά και να προλάβει τη δημιουργία κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

2) ενδεχομένως να μην προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Το σενάριο αυτό συνδέεται με τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και πιέσεις για να προηγηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι οι εκλογές θα τοποθετηθούν στις αρχές του Νοεμβρίου.

Πάντως, τα σχέδια του Μαξίμου για κάλπες εξπρές προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα.

«Με κάθε ειλικρίνεια λέω ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον, όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο Μνημόνιο. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση αυτή να γλιτώσει την κατακραυγή, προσφεύγοντας ένοχα και άρον άρον σε εκλογές-εξπρές, μέσα στον Σεπτέμβριο, αντιγράφοντας κακόγουστα, τις πιο νοσηρές τακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου