Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Μετά τα «μπάνια του λαού» 120 μέρες φοροκαταιγίδα



Η συμφωνία έκλεισε, ο εφιάλτης ξεκινά. Από το τέλος του μήνα, το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά στην τσέπη των φορολογούμενων

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής θα έρθουν να προστεθούν στις ούτως ή άλλως πολλές και μεγάλες υποχρεώσεις του τελευταίου 5μηνου που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκρηκτικού «κοκτέιλ» για τους φορολογούμενους: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, εμπλουτισμένος με πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με αναδρομική αύξηση στην προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης και επιβολή νέων εισφορών στις συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και νέες αυξήσεις ΦΠΑ – ειδικά στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των σχολείων- συνθέτουν αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ.

Το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, φέρνει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τις επιχειρήσεις. Τα εκκαθαριστικά, είναι... εμπλουτισμένα με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έφερε το 3ο μνημόνιο. Έτσι, στο εκκαθαριστικό των φυσικών προσώπων, θα εμφανιστεί ο φόρος αυξημένος φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν αυτοκίνητα άνω των 2500 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Αυτό όμως είναι το λιγότερο (σ.σ και σε καθαρά οικονομικούς όρους η πρόσθετη επιβάρυνση είναι περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ).

Το θέμα για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό –σε σύνολο έξι εκατομμυρίων πολιτών- είναι ότι θα πρέπει να καταβάλλουν μαζεμένες δύο από τις τρεις δόσεις πληρώνοντας και στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου τα δύο τρία του συνολικού φόρου εισοδήματος (σ.σ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου).

Εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τα νομικά πρόσωπα καθώς θα υποστούν αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου. Ενώ η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκπνέει την Πέμπτη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανατρέψουν τον προϋπολογισμό τους καθώς η προκαταβολή της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με συντελεστή 100% αντί για 80% που ήταν μέχρι τώρα.

Επειδή η προκαταβολή αφορά στα κέρδη του 2015, θα πρέπει να πληρωθεί τώρα και όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει μια ή περισσότερες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά. Στο τέλος Αυγούστου, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα υποβάλλουν και την πρώτη δήλωση ΦΠΑ με τους αυξημένους συντελεστές.

Στο τέλος Αυγούστου θα φανούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι έχοντες μηνιαίες αποδοχές άνω των 1800 ευρώ τον μήνα θα δουν μείωση αποδοχών λόγω της αύξησης στην εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ επιβάλλεται αυξημένη στους έχοντες ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ).

Επίσης, οι συντάξεις του Σεπτέμβρη που επίσης θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου, θα είναι κουτσουρεμένες λόγω της εμφάνισης της μείωσης από την επιβολή της εισφοράς υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 Ο Σεπτέμβριος, θα φέρει –εκτός από δόσεις για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων- και αυξημένες δόσεις για τους 850.000 πολίτες που μπήκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Λόγω της αύξησης του επιτοκίου, τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι για να εξακολουθούν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση θα είναι αυξημένα (σ.σ από δύο έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες) ενώ μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση αν εκδοθεί και η απόφαση της ΓΓΔΕ για μείωση του αριθμού των δόσεων ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη. Ο Σεπτέμβριος επίσης, θα φέρει αυξημένα δίδακτρα λόγω της επιβολής του ΦΠΑ και ιδιωτικά σχολεία αλλά και στα φροντιστήρια.

Τον Οκτώβριο, θα έρθουν ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα (σ.σ θα πρέπει να τα ασφαλίσουν και να πληρώσουν και το παράβολο των 250 ευρώ) ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν και οι «φουσκωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου