Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο



Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε κάποια σημεία της αποδοκιμάστηκε απο τους παρισταμένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επόμενων ομιλητών, όπως ο κ. Βέμπερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Γκυ Φερχόστατ, Προέδρου των Φιλελευθέρων. Ο πρώτος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και ο δεύτερος, δηλώνοντας κατ΄επανάληψη "θυμωμένος", υποστήριξε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για μεταρρυθμίσεις χωρίς να φέρνει απολύτως τίποτα στο τραπέζι.  Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν διανοείται την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως επίσης ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης "με το κεφάλι ψηλά".

Ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάστηκε έντονα, είδικά την στιγμή που αναφέρθηκε στην "τρομοκρατία" των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επιχείρησε να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο ότι θα προσπαθήσει να βρει "έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό" για να αποφύγει "μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει τη παράδοση της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι "η πλειοψηφία των ΜΜΕ τρομοκρατούσε την κοινή γνώμη" πριν το δημοψήφισμα και συνέχισε λέγοντας ότι  ο λαός "μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μια βιώσιμης λύσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία στην κατάθλιψη."

"Η κυβέρνηση ανέλαβε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια" είπε ο κ. Τσίπρας. "Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους πέντε μήνες, όμως να αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα δεν αφορούν τους 5 μήνες, αλλά τα 5 χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν πουθενά. Ο ελληνικός λαός έκανε πρωτοφανή προσπάθεια, εξαντλήθηκαν οι αντοχές τους. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν σε ανάλογα μέτρα, όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο εδώ. Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ρεργαστήρι πειράματος και το πείραμα δεν πέτυχε. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά όχι για τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. "Αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε, διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδους από την κρίση, φως στο τέλος του τούνελ, δεν αρνείται κανείς τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να μεταφέρουν το βάρος σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους", είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρόταση που καταθέτουμε είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτος στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας, το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.Καταθέσαμε πρόταση στο Eurogroup και ελπίζω τις επόμενες μέρες ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Οι προτάσεις δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν το ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα δεν κατέληξαν ποτέ στον Ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες. Αυτές σώθηκαν. Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο επειδή το πρόγραμμα αυτό δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση, δεν αρκεί να είναι μόνο ορθό, αλλά και να μπορεί να εφαρμοστεί. Παρ' όλα αυτά δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται πως για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν την διαφθορά, τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Δεν τα έβαλαν με το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικό κατεστημένο, ολιγάρχες – τράπεζες. Καμία δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα, οι παλιές κυβερνήσεις δεν τις ήθελαν. Ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του λαού και την αποφασιστική μας βούληση όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημενα στη χώρα μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η ελληνική κρίση είναι η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση στην αυτοχρηματοδουμενη κρίση χρέους. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, η ιστορία της Ευρώπης είναι ιστορία συγκρούσεων και συμβιβασμών, ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης, για αυτό μιλάμε για την ενωμένη. Ας μη γίνει διαιρεμένη....»


Βέμπερ: Κ. Τσίπρα οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν

Με σκληρά λόγια απάντησε στον κ. Τσίπρα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν κ. Τσίπρα. Περιτριγυρίζεστε από λάθος φίλους», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων.

Ο κ. Βέμπερ αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, είπε ότι το σέβεται, όμως «οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Η Σλοβακία θα κάνει κι αυτή δημοψήφισμα αφού οι Σλοβάκοι δεν θέλουν να πληρώνουν τους έλληνες».

Τέλος, ο κ. Βέμπερ επεσήμανε ότι ο κ., Τσίπρας επιθυμεί την διάλυση της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Εσείς θέλετε τον διαμελισμό της Ευρώπης, εμείς την αγαπάμε. Εσείς επιθυμείτε τη ρήξη, εμείς την ενότητα. Ελπίζω ότι θα επανέλθετε στην λογική».

Γκι Φερχόφσταντ: Οι έλληνες πολίτες θα «πληρώσουν τον λογαριασμό» σε περίπτωση Grexit

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ομιλία του επικεφαλής της ομάδας των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

«Κύριε Τσίπρα, αποδείξτε πως είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένα εκλογικό ατύχημα!», είπε στον έλληνα πρωθυπουργό, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του:

«Είμαι θυμωμένος πραγματικά, συνεχώς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν κάνετε προτάσεις».

«Είμαι θυμωμένος με τον κ. Τσίπρα, διότι εδώ και πέντε χρόνια υπνοβατούμε προς το Grexit και τώρα τρέχουμε προς τα εκεί με τα μάτια ανοιχτά και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός».

«Σταματήστε τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Χρειάζεστε πιο μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα. Σταματήστε τα προνόμια στους στρατιωτικούς, στην εκκλησία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιτέλλα: Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Οι σοσιαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν ένα Grexi, υποστήριξε ο ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών. "Δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά να τα ενώσουμε. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα..."

Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν

O Ισπανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι «οι καιροί αλλάζουν» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να αλλάξουν τακτική.

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν πολίτες που λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Π. Ιγκλέσιας και πρόσθεσε:

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέπτονται.

Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνώντων να υπερασπισθούν τους πολίτες τους. Απευθύνω έκκληση και πάλι από αυτό το σώμα στη σοσιαλιστική ομάδα. Κάντε το βήμα που απαιτείται για τα κοινωνικά δικαιώματα και αφήστε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό που είναι καταραμένος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το να υπερασπισθούμε σήμερα τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους, είναι το να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί», κατέληξε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Λεπέν και Φάρατζ

Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης "με το κεφάλι ψηλά".

"Το ευρωπαϊκό πλάνο έχει αρχίσει να πεθαίνει" δήλωσε ο κ. Φάρατζ. "Το σχέδιο απέτυχε. Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε λάθος νόμισμα. Υπάρχει ένα καινούργιο τείχος του Βερολίνου και το λένε ευρώ. Αν έχετε το κουράγιο, πρέπει να οδηγήσετε τους Ελληνες εκτός ευρωζώνης με το κεφάλι ψηλά. Ναι, οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά με υποτιμημένο νόμισμα και φίλους σε όλο τον κόσμο, θα ανακάμψετε..."

Ξανά στο βήμα ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας πήρε εκ νέου τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες των συνομιλητών του.
«Θα είχαμε λύση αν συζητούσαν μόνο η Ελλάδα και η Κομισιόν», κατηγορώντας τους θεσμούς για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

«Αν η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις αξιόπιστες ή μη, εσείς θα τις κρίνετε. Κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων, αποτέλεσμα δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθαμε με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε επαναλάβει την δέσμευση που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής να διαλέξουμε που θα προσθέσουμε τα δημοσιονομικά βάρη για να πιάσουμε δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν συνεχίσουμε να συζητάμε σε τέτοια βάση, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ακραία και αντιδημοκρατική αντίληψη ότι σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα διορίζονται κυβερνήσεις απευθείας», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στους εταίρους ότι ο λαός τον εξέλεξε για να διαπραγματευτεί.

«Ήμασταν πρώτοι που είπαμε πως θέλουμε να καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση.

Όλη την προηγούμενη βδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων έλεγαν πως το «ΟΧΙ» σημαίνει έξοδος. Αυτό οι έλληνες το γνώριζαν κι όμως ψήφισαν. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το δημοψήφισμα.

Στόχος μου είναι συμφωνία, δεν έχω κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», ανέφερε σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε στον Κ. Βέμπερ: «Θέλω να πω πως ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορούμε να επιστρέψουμε τα δανεικά.

Το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε λεηλατημένη από 2 Παγκόσμιους Πολέμους και οι χώρες της Ευρώπης έδειξαν αλληλεγγύη. Αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή ιστορία».

Μετά τις διευκρινίσεις Τσίπρα, τον λόγο πήρε και πάλι ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ρόλο «πυροσβέστη», ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να αρχίσει να ψάχνει λύσεις ανάμεσα στους φίλους του και όχι σε πρόσωπα εχθρικά, ενώ προέτρεψε τους συνομιλητές του έλληνα πρωθυπουργού να σταματήσουν να εξευτελίζουν καταστάσεις:

«Αν θέλετε να βοηθήσετε έναν φίλο, σταματήστε τα εξευτελιστικά σχόλια. Χρειαζόμαστε ενότητα γιατί αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο σε λήψεις τέτοιων αποφάσεων. Πραγματικά, αυτό είναι το  «καμπανάκι» του τελευταίου γύρου.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου