Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Επισπεύδεται ο "εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ- Καθοριστική η αυριανή ΚΕ



Να λυθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα εσωκομματικά ζητήματα επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποσχιστική γραμμή Λαφαζάνη και για τον λόγο αυτό, επισπεύδει τον... εμφύλιο!
Στην αρένα της Κεντρικής Επιτροπής μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη για τις τελικές αποφάσεις ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επόμενη κίνηση στο εσωκομματικό ταμπλό, που θα είναι σε Συνέδριο του κόμματος.
Η αλλαγή συνίσταται κατ’ αρχήν στο γεγονός έμεινε στην άκρη το δόγμα «σεβασμός στα μπάνια του λαού» και δρομολογούνται διαδικασίες για τις αρχές Αυγούστου. Είναι πιθανόν δε ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου να προγραμματιστούν συλλογικές διαδικασίες (διαρκές συνέδριο για παράδειγμα). Αυτό το οποίο θεωρείται ως ισχυρό ενδεχόμενο πλέον να συμβεί είναι η επίλυση των διαφορών πριν την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές και όχι μετά, όπως επιδίωκε αρχικά η ηγεσία, η οποία ζητούσε να κάνει απερίσπαστη τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Υπό την ισχυρή πίεση της αριστερής πτέρυγας, αλλά και την διάθεση μίας «ενδιάμεσης» μερίδας στελεχών να δοθεί ο λόγος στο κόμμα, πιθανότατα η οριστική σύγκρουση θα γίνει σύντομα. Έτσι κι αλλιώς η Αριστερή Πτέρυγα δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο, εάν και όταν αυτό δεν έλθει στη Βουλή προς το τέλος Αυγούστου. Απλά το σχίσμα μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα, φέροντας και την διάσπαση πιο κοντά.
Επιθυμητή η ρήξη
Η διαλλακτικότητα των μελών της ΠΓ που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν ακόμα και τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου το προσεχές Σαββατοκύριακο υποδεικνύει την απόφαση του πρωθυπουργού να τελειώνει «εδώ και τώρα» με την εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προχωρήσει εν συνεχεία και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας μέχρι τις 18 Αυγούστου, στις απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις για να επουλωθούν τα τραύματα από τις δύο ψηφοφορίες προαπαιτούμενων στη Βουλή που έχουν καταστήσει το κυβερνητικό σχήμα μειοψηφικό.
Η απόφαση αυτή για άμεση λύση του εσωκομματικού προβλήματος λήφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα μετά και την εκδήλωση του iskra του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία είχε έντονο «προπαρασκευαστικό» πολιτικό χαρακτήρα. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι οι διαφωνούντες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, επιρρίπτοντας ουσιαστικά σε αυτούς τις ευθύνες για τη διαφαινόμενη ρήξη του κόμματος.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τα εσωκομματικά ζητήματα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενη στην χθεσινή συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο» με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».
«Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό», πρόσθεσε.
Η πρόταση για... εσωκομματικό δημοψήφισμα
Η πρόταση για δημοψήφισμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς συνάντησε την έντονη αντίδραση των τριών μελών της Αριστερής Πλατφόρμας που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδογιάννη και και Στάθη Λεουτσάκου. Οι τρεις τους με ανακοίνωση τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «θα είναι τουλάχιστο παράδοξο, λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο ΟΧΙ στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3», ενώ ζητούν την άμεση διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο προβλέπει ότι θα μετέχουν οι σύνεδροι της σύνθεσης του τελευταίου Συνεδρίου του 2013.



Πηγή: reporter.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου