Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τέλος χρόνου ως Κυριακή για παραμονή στην ΕΕ




Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει και οι επόμενες πέντε ημέρες θα κρίνουν το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και-πιθανότατα- στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Με τη λέξη Grexit να βγαίνει από τα χείλη ή, στην καλύτερη περίπτωση, να υπονοείται ευθέως απ' όλους σχεδόν τους ηγέτες και αξιωματούχους οι οποίοι προέβησαν σε επίσημες δηλώσεις πριν και, κυρίως, μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του καλούνται πλέον να κινηθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Καταρχήν να καταθέσουν μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής το αργότερο νέες, επικαιροποιημένες προτάσεις οι οποίες θα υποστηρίζουν το αίτημα για νέο, πολυετές πρόγραμμα βοήθειας από τον ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης).

Στη συνέχεια κι εφόσον οι προτάσεις αυτές θεωρηθούν επαρκείς, θα χρησιμεύσουν ως βάση συζήτησης για τη συνολική και τελική συμφωνία την οποία η Ελλάδα θα κληθεί να αποδεχτεί μέχρι την Κυριακή.

Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή όχι απλώς της Ευρωζώνης αλλά όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η απειλή είναι ευθεία: Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποδεχτεί ή, για οποιοδήποτε άλλο λόγο, δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία πάνω σε ένα νέο Μνημόνιο (το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη δανειοδότηση μέσω του ESM), θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» ή, αλλίως, το λεγόμενο «Plan Β» το οποίο, όπως διαβεβαίωσε για πρώτη φορά με τόσο σκληρό τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπεριλαμβάνει το Grexit και, μάλιστα, έχει ήδη ετοιμασθεί.

Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, θέλουν να έχει αποτυπωθεί σε δύο τόμους οι οποίοι επιδείχτηκαν στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Τετάρτης..

 Ο Φρανσουά Ολάντ πήγε ένα ακόμα βήμα παραπέρα μιλώντας για κίνδυνο (που ο ίδιος διευκρίνισε ότι απεύχεται) να βρεθεί η Ελλάδα «εκτός ζώνης του ευρώ και ΕΕ».

Όπως τονίστηκε, στην περίπτωση «ατυχήματος» οι Βρυξέλλες έχουν προβλέψει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι, χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα και η εγχώρια η αγροτική οικονομία θα βρεθούν από την ερχόμενη Δευτέρα κυριολετικά σε αχαρτογράφητα νερά με δραματικές συνέπειες, μια πρόγευση των οποίων έχει δώσει τις τελευταίες 10 ημέρες η επιβολή των capital controls. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζουμε, βεβαίως, τις μακροπρόθεσμες από την απώλεια του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας ή μια πιθανή στέρηση των κοινοτικών ενισχύσεων.



Tσίπρας: Bιώσιμη λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Την αισιοδοξία του ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες και ότι θα υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

 Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».



Μέρκελ: Χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα και περισσότερα μέτρα

Το αργότερο την Πέμπτη θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις, για να εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το αίτημα προς το ESM, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε το ευρώ», υπογράμμισε.

Αμεσα θα κατατεθούν οι προτάσεις της Ελλάδας και το αίτημα για νέο δάνειο. Θα το εξετάσουμε για να δούμε αν είναι επαρκές για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, τόνισε.

Σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας έχει λήξει και πλέον "θέλουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολυετές που θα πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό που συζητούσαμε μέχρι τώρα", κάνοντας λόγο για τρίτο πρόγραμμα.

Η κατάσταση έχει χειροτερέψει, θα συναντηθούμε ξανά την Κυριακή σε σύνοδο Κορυφής των 28, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει πιο πριν σύνοδος κορυφής και των χωρών της ευρωζώνης.

«Είχαμε σοβαρή και ξεκάθαρη συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν 18 ακόμη χώρες και οι αποφάσεις για το ευρώ αφορούν 19 χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα και τις ίδιες ευθύνες», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτές που υπήρχαν στις διαπραγματεύσεις, συν προτάσεις που πρέπει να πηγαίνουν πιο πέρα. Τόνισε ότι δεν χρειάζεται αποτύπωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων αλλά πρέπει να υπάρχουν καθαρά οι κατευθύνσεις για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι εάν οι ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων είναι ικανοποιητικές και προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, θα μπορεί να δοθεί και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Επανέλαβε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ισχυρότερα μέτρα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Συμφωνήσαμε να υπάρξει σύνοδος κορυφής την Κυριακή «επειδή θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», τόνισε.

Επίσης, ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. "Δεν πρόκειται να συμβεί, δεν επιτρέπεται".



Oλάντ: Η ΕΚΤ θα παράσχει την ελάχιστη ρευστότητα ως την Κυριακή

Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως το Eurogroup θα συναντηθεί το Σάββατο για να εξετάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ως την Κυριακή.

O Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία η κατάσταση θα είναι σοβαρή και θα πρέπει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές.



Ρέντσι: Θα περιμένουμε τις νέες προτάσεις

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να ληφθούν την Κυριακή, σε Σύνοδο Κορυφής των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απόψε η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Ρέντσι.

«Αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω να έχει ευτυχές τέλος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς. Υπάρχει το ελληνικό πρόβλημα αλλά για την Ιταλία, το θέμα είναι μια συζήτηση ευρύτερη για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων -Ελλάδας και προοπτικών Ευρώπης. Το βασικό είναι να υπάρχει προοπτική, υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, αν δεν επενδύσουμε σε ένα άλλο όραμα για την Ευρώπη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να λύσουμε το πρώτο πρόβλημα, αλλά το πραγματικό είναι το επόμενο», τόνισε.

Φάιμαν (Αυστρία): Συμφωνία την Κυριακή ή Plan B

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Plan B, δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ίδιος άφησε να φανεί ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην χρειαστεί αν έως τότε έχει υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου