Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα στο προσκήνιο της γεωπολιτικής


Ξεκινώ τούτο το κείμενο λέγοντας πως ως διεθνολόγος, υποχρεούμαι να γράφω τα “μικρά γράμματα” των “συμβολαίων”  που είναι τα πιο καίρια όταν τα χρειαστεί ο συμβαλλόμενος και πει α, δεν τα είχα διαβάσει! Αυτά τα μικρά γράμματα κάνουν τα κείμενά μου όχι τόσο “πιασάρικα” (συγγνώμη για την ορολογία) όμως δίνουν την λύση σ’ ένα γρίφο.

Από την 1η Μάρτη είχα πει ότι θα υπάρξει συμφωνία πάση θυσία, λόγο γεωπολιτικής βαρύτητας και όχι λόγο οικονομίας, που είναι πιο κατανοητή και εύπεπτη στον λαό.

Σε προηγούμενα άρθρα μου προσπάθησα να σας δείξω, αποδεικνύοντας με επιστημονικά επιχειρήματα, πως η Ελλάδα είναι το δέντρο κι όχι το δάσος. Ούτε καν η Ευρωζώνη δεν είναι το δάσος, παρά μόνο ένα μεγάλο κομμάτι αυτού. Ανήκουμε σ’ ένα τροπικό δάσος , το οποίο αν αρχίσει να κόβεται θα επέλθει ανισορροπία στο διεθνές οικοσύστημα. Έτσι είχα καταλήξει στο συμπέρασμα πως θα υπάρξει συμφωνία από την 1η Μάρτη, όταν ακόμα και σήμερα, όχι μόνο δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε τελική συμφωνία, αλλά κινδυνεύουμε με έξοδο από την Ε.Ε. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως η συμφωνία δεν είναι τόσο οικονομικό θέμα, όσο γεωπολιτικό. Το επιβεβαίωσε και ο πρώην Π/Θ Κ. Καραμανλής, μιλώντας για ασφάλεια στην πιο ασταθή γωνιά του πλανήτη. Το επιβεβαίωσε ο ΥΠ.ΕΘ.Α. όταν είπε πως δεν θα υπάρξει στροφή στην Ελληνική στρατηγική (εννοεί να στραφούμε προς την Ρωσία).  

Πόσες φορές επενέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είτε τηλεφωνικό με Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, είτε μέσο του ΥΠ.ΟΙΚ. των ΗΠΑ κου Τζακ Λιού; Αυτό τι σας λέει λοιπόν; Ότι το θέμα αφορά μόνο το Μαξίμου και τις Βρυξέλλες; Όχι. Η γεωπολιτική ισορροπία κινδυνεύει ν’ ανατραπεί μιας και σε περίπτωση ενός Grexit (απίθανο να συμβεί στην δική μου ατζέντα, ακόμα και σήμερα) θα οδηγήσει το ΝΑΤΟΙΚΟ χάρτη σε πιθανή αναθεώρηση. Διότι που θα στραφεί η Ελλάδα για χρηματοδότηση; Ο Π/Θ Α. Τσίπρας εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Πως τις εγγυάται; Μήπως είναι ο Μάριο Ντράγκι; Ζούμε σε μια αναθεωρητική περιοχή. Σε πόσες χώρες έχουν αλλάξει τα σύνορα τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη γειτονιά μας; Έχετε μάθει ποτέ τους πραγματικούς λόγους για τις αλλαγές αυτές;    

Θα επαναφέρω ξανά την ομιλία την πρώην Προέδρου της Βουλής κας Μπενάκη προς τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια (8/2/2005). Υπενθυμίζω “Τα εθνικά σύνορα κι ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν”. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σας δώσω να καταλάβετε ότι ευρωζώνη και Ε.Ε. δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος αυτού. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σας δώσω να καταλάβετε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβή από αυτά που χρωστά και θα κάνουν τα παν στη Δύση να μας κρατήσουν στους κόλπους τους. Η γεωγραφική μας θέση είναι ο πλούτος μας. Δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κε Πρωθυπουργέ ως διαπραγματευτικό εμπόρευμα, διότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται από τον εθνικό, ζωτικό μας χώρο είναι αυτά που μας παρέχουν την όποια ασφάλεια έχουμε σήμερα. 

Πολύ φοβούμαι πως τα εθνικά μας συμφέροντα, όντας μικρότερης στρατηγικής κλίμακας από αυτά του ΝΑΤΟ και της Δύσης, αν βεβαίως παρεκκλίνουμε στρατηγικά της ΝΑΤΟϊκής ομπρέλας, θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των όσων ανέφερε η κα Μπενάκη και αποτελεί το βασικό μου επιχείρημα, από όσα μπορούν να επικοινωνηθούν πιο εύκολα στον κόσμο. Τα περισσότερο τεχνικά, από γεωπολιτικής επιστήμης επιχειρήματα, θα είναι δυσνόητα, όπως ακριβώς η ίδια η επιστήμη είναι πολυσχιδής, χαώδης και διακλαδωτική.

Εκτός της Δύσης και άλλες δυνάμεις θέλουν την Ελλάδα εντός Ε.Ε. Η Ρωσία το επιθυμεί μεν συνεργασία με την Ελλάδα αλλά γνωρίζει πως δεν μπορεί να φορτωθεί την Ελληνική οικονομία στις πλάτες της. Είναι θαύμα το πώς κράτησε, λόγο στρατηγικής κίνησης αγοράς χρυσού, τα προηγούμενα έτη, το ρούβλι σε ανεκτά επίπεδα. 

Η μαρκετοποίηση της πολιτικής δείχνει ξεκάθαρα στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Όμως δείτε από πόσες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι περικυκλωμένη η Ρωσία πλέον. Δείτε απλά σε πόσες χώρες υπάρχουν βάσεις των ΗΠΑ και σε πόσες της Ρωσίας. 



Η Ρωσία λοιπόν έχει σε δέκα κράτη βάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν σε τριάντα! Ποιά χώρα από τις δύο θεωρείτε επιτιθέμενη ή επιθετικά αμυνόμενή; Να σημειώσω σ’ αυτό το σημείο πως δεν υπάρχουν βάσεις διαφορετικών συμφερόντων στην ίδια χώρα για ευνόητους λόγους.

Μήπως θέλετε να σας υπενθυμίσω τι συνέβη στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης; Ο τότε Π/Θ μίλησε σήμερα μετά από έξι χρόνια, στηρίζοντας την παραμονή μας στην Δύση, ενώ τότε είχε στραφεί κι εκείνος, ορθά μεν αλλά διπλωματικά άκομψα (είχε αρνηθεί Ελληνική στρατιωτική συμμετοχή στο Ιράκ), προς την Μόσχα.      
Αν λοιπόν στραφούμε κάπου αλλού γεωπολιτικά, θα έχουμε πολλά σοβαρότερα προβλήματα από τα τωρινά οικονομικά. 

Προσπάθησα με πολύ απλά λόγια να σας εξηγήσω τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον, χωρίς να διαβάσετε ούτε μια φορά τα ονόματα Γιούνκερ, Τουσκ, Νταϊσελμπλουμ, διότι ουδεμία βαρύτητα φέρουν στα τεκταινόμενα. Προσπάθησα να “μεγαλώσω” όσο μπορώ τα μικρά γράμματα στο γεωπολιτικό συμβόλαιο που έχουμε με την Δύση και που επείγει να συνεχιστεί, διότι δεν είμαστε δυστυχώς ούτε χώρα του G20 ούτε χώρα του G7.


 Λυπάμαι που ομολογώ ως  Έλληνας πως δεν θα ελευθερωθούμε ούτε με το ΝΑΙ ούτε με το ΟΧΙ. Λυπάμαι που ως Έλληνας παραδέχομαι πως παραμένουμε δέσμιοι συμφερόντων, όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα, διότι έτσι λειτουργεί το διεθνές σύστημα, βάση διακρατικών συμφερόντων στα οποία καταφέραμε να μην έχουμε λόγο. 


 












Χρήστος Σ. Αργυρίου
Διεθνολόγος – Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων    






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου