Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Αντιδράσεις από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή μέτρων σε αντιδραστικούς Βουλευτές



Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος αντιδρά και στην πιθανότητα επιβολής πειθαρχικών μέτρων σε όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος ξεκαθάρισε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει τα μέτρα.

Το πρωί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να πάρει έστω και τώρα πίσω τα μέτρα.

Ο κ. Λαφαζάνης, με γραπτή δήλωσή του, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία και σημειώνει με νόημα πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου το πρωί, κατέληξε σε ομόφωνη απόρριψη της όποιας σκέψης για επιβολή πειθαρχικών μέτρων όσων βουλευτών ψηφίσουν «όχι» αύριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Τ.Κορωνάκης διαφώνησε με την επιβολή πειθαρχικών μέτρων λέγοντας: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».

Τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία εξέφρασε χθες ο βουλευτής Δ. Κοδέλλας  ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο βουλευτής Γ. Ζερδελής, μιλώντας στον Βήμα Fm, είπε πως ό,τι και να ψηφίσει θα κρατήσει την έδρα του και διευκρίνισε ότι το «ναι» της περασμένης Παρασκευής δεν μπορεί να εκληφθεί ως «ναι» στα μέτρα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς σημείωσε πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να τον κρατήσει στο υπουργείο Εργασίας.

«Έχω μείνει κατάπληκτος! Δεν ξέρω ποιοι το έφτιαξαν αυτό το σχέδιο αλλά δεν διστάζω να το χαρακτηρίσω τερατούργημα... Aς έρθουν να το εφαρμόσουν αυτοί που το έφτιαξαν», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Στον αντίποδα ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης εξέφρασε, προσερχόμενος στη βουλή, την πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να στηρίξουν τη συμφωνία με τους δανειστές την οποία όμως χαρακτήρισε «κακή».

«Όλοι θα κριθούμε από την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής που δεν θα είναι μόνο η συμφωνία. Με την ευθύνη που θα πάρει ο καθένας στις ψηφοφορίες θα κριθεί και η πορεία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πρέπει να υπάρξει αριστερή παρένθεση με υπαιτιότητα ανθρώπων της Αριστεράς», ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM, ζήτησε «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί το επόμενο διάστημα έστω και σαν κυβέρνηση μειοψηφίας, είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο. Ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης φυσικά, πρέπει να γίνει. Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου».


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου