Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Παράταση... ζωής ως τον Σεπτέμβρη



Το «χαρτί» της παράτασης σε όλα τα επίπεδα της εσωκομματικής πυραμίδας εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει σαφείς απαντήσεις σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που αμφισβητούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το «οχυρό μάχης» που διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει και της προσδοκώμενης νέας συμφωνίας με τους εταίρους.

Το χθεσινό τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από μια εξαντλητική διαδικασία μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή, του κ. Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι έδωσε... παράταση ζωής, με βάση το «χαρτί» που ο πρωθυπουργός τραβά ώστε να κλείσει, όσο το δυνατόν «αναίμακτα» και χωρίς περαιτέρω αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με τους δανειστές.
Ισορροπία τρόμου μέχρι τον Σεπτέμβρη, που ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει διάπλατα τον φάκελο των κρίσιμων αποφάσεών του; Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη κατ' αρχάς για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο του Grexit με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ταυτόχρονα να καλέσει τους διαφωνούντες σε ειλικρινή διάλογο και αντιπαράθεση απόψεων για τη στάση της κυβερνώσας Αριστεράς εφεξής.
Ο πρωθυπουργός δέχτηκε χθες -ήταν το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση- την πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και έριξε «κεραυνούς» στο δίωρο τετ α τετ.
«Της εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την κατά τα άλλα σεβαστή επιλογή της να διαφοροποιείται από τη συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει.
Η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρώντας ναι μεν να εμφανίσουν τη δυσφορία του πρωθυπουργού από τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αλλά επίσης να κρατήσουν χαμηλά τις έντονες εσωκομματικές διαφωνίες για τον χειρισμό των πλέον δύσκολων αποφάσεων που αφορούν στην υπογραφή του νέου Μνημονίου. Αλλες πληροφορίες επιμένουν εν τω μεταξύ ότι στη συνάντηση η πρόεδρος της Βουλής αντέκρουσε τα επιχειρήματα λέγοντας ότι η ίδια συμβάλλει με τις τοποθετήσεις της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να στείλει εγκαίρως μηνύματα αλλά να δώσει χρόνο και χώρο στη διαβούλευση ώστε μετά τη συμφωνία να προχωρήσει σε ανοιχτό Συνέδριο, προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Στον ίδιο σχεδιασμό ξεχωρίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, που πολλοί θεωρούν πια ότι θα γίνουν ίσως και εντός του Σεπτέμβρη -εκτός και αν οι διαπραγματεύσεις ξεπεράσουν τις προθεσμίες και δεν έχει κλειστεί το πλάνο της συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει και την «προίκα» μιας συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
Κομματικά στελέχη εξηγούν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα διεκδικεί ένα Διαρκές Συνέδριο που βάσει του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται «σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων και συγκαλείται από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου Τακτικού Συνεδρίου, ενώ η θεματολογία είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται».
Αντιθέτως, Εκτακτο Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ «συγκαλείται το πολύ μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγμή που διατυπωθεί το σχετικό αίτημα είτε από την Κεντρική Επιτροπή είτε από τις Οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν το ? των μελών του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσίπρας και η προεδρική πτέρυγα δεν επιδιώκει Συνέδριο που θα εγκλωβίσει τη διαδικασία στα οργανωμένα μέλη και θα απομακρύνει από τις διαδικασίες τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Θέλει δηλαδή άνοιγμα στην κοινωνία και διεύρυνση του κόμματος μετά την αυτονόητη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και τις άλλες τάσεις.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι θέμα ωρών ένα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη -να σημειωθεί δε ότι μέχρι χθες δεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία παρά την πρόθεση της ηγεσίας της Αριστερής Πλατφόρμας να υπάρξει δρόμος ανταλλαγής απόψεων. Εκτακτο Συνέδριο πάντως ζητούν οι της Κομμουνιστικής Τάσης και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας αντιδράσεις σύντομα από την ηγετική ομάδα.
Πάντως η συνεδρίαση χθες της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον γραμματέα κ. Κορωνάκη ολοκληρώθηκε πριν καλά καλά αρχίσει, με την έννοια ότι τα μέλη της έδωσαν ραντεβού τη Δευτέρα για να λάβουν αποφάσεις για τις «συλλογικές διαδικασίες» στις οποίες αναφέρθηκε προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως δεν συμφώνησε στο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου, έτσι και δεν προωθεί πρωτοβουλίες που να δυναμιτίζουν αυτήν τη στιγμή την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου