Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» στα δημόσια έσοδα το α' τρίμηνο




Κατά 1,1 δισ ευρώ ήταν μειωμένα τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι του ίδιου περσινού διαστήματος, συμφωνά με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη συγκράτηση της κατανάλωσης και την απόφαση των φορολογούμενων να μην εκπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας της περιόδου εκείνης, καθώς και της αβεβαιότητας γύρω από την διαπραγμάτευση για μια σειρά φορολογικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές για την εργασία στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν στο 25,2% επί του συνόλου των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, από 25,6% πέρσι στο ίδιο διάστημα, ενώ οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές υποχώρησαν στο 44,9%, από 45,4%.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό ανήλθε στα 301,5 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015, από 315 δισ. την ίδια περίοδο πέρσι, με τη μείωση να αποδίδεται στην επιστροφή προς τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) των 10,9 δισ. ευρώ που ήταν στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η Ελλάδα αποπλήρωσε 2,8 δισ. ευρω στο ΔΝΤ, χωρίς να αντλήσει νέο δάνειο.


kathimerini.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου