Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Λύση με έκτακτο συνέδριο



Σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συγκληθεί και πάλι σήμερα το απόγευμα, παραπέμφθηκε η λήψη των κρίσιμων αποφάσεων όσον αφορά τις διαδικασίες υπό τις οποίες το κόμμα θα οδηγηθεί σε συνέδριο, όπως ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση προσεγγίζουν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες τις διαδικασίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να επέλθει η εσωκομματική «κάθαρση».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε απευθυνόμενος στην Πολιτική Γραμματεία να δρομολογηθεί το συντομότερο η συνεδριακή διαδικασία όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος. Επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος», φρόντισε ωστόσο να διαπιστώσει ότι «το ζήτημα είναι υπαρκτό» αναφορικά με τις διαφορές «στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη». Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την ανάγκη για «συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης», λέγοντας ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα μάχης που πρέπει να δώσει η Αριστερά. Ουσιαστικά προέταξε το επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να συνεχίσει καλύτερα τη διαπραγμάτευση, ενώ μπορεί να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας με πιο σωστό τρόπο για τα πλέον αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, καλώντας, εμμέσως, να στηριχθεί από όλες τις πλευρές το εγχείρημα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση του κ. Τσίπρα, από την πλευρά των στελεχών της πλειοψηφίας έγινε αναφορά στην ανάγκη να αντιστοιχηθούν τα κομματικά δεδομένα με την αυξημένη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική βάση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, κάτι που προϋποθέτει, στην πορεία προς το συνέδριο, άνοιγμα της κομματικής βάσης. Ωστόσο, η άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι ότι, κατά πρώτον, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, θα πρέπει να υπάρξει καταγγελία των αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου, κάτι που δεν έχει γίνει από καμιά πλευρά. Επιπλέον, υποστηρίζοντας την άποψη πως μπορεί το διαρκές συνέδριο να αντιμετωπίσει την επιτακτική ανάγκη ενός εντατικού εσωκομματικού διαλόγου, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επισήμαναν ότι το διαρκές συνέδριο έχει εξουσιοδότηση για όλα τα ζητήματα εκτός από αυτά που αφορούν τη σύνθεση των οργάνων. Αναφορικά με το θέμα των εσωκομματικών διεργασιών, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης φρόντισε στην ομιλία του χθες να τονίσει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα που έχουν τεθεί στο περιθώριο, φρόντισε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ότι «θέλουμε συλλογικές διαδικασίες που δεν θα έχουν σχέση με νοσηρά φαινόμενα, σήμα κατατεθέν στο παρελθόν για τα κόμματα εξουσίας», και μίλησε για διεργασίες με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου δράσης του «όχι».

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα επόμενα βήματα στο εσωκομματικό μέτωπο θα γίνει προσπάθεια να συγκερασθούν σήμερα. Η πρόταση από την πλειοψηφία ήταν, πάντως, να συγκληθεί την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να εγκρίνει τη δρομολόγηση των διαδικασιών για συνέδριο. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κ.Ε. ή το 1/4 των οργανώσεων μελών ή το 15% των μελών του κόμματος, και το συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πολύ σε τρεις μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου