Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«Κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και θα μείνουν άνεργοι 2 εκατ. εργαζόμενοι»





Έκκληση από τους παραγωγικούς και πολιτικούς παράγοντες του Πειραιά.

Εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, θα μείνουν άνεργοι 2 εκατ. εργαζόμενοι με δυσμενή επίπτωση, φυσικά, και στις οικογένειές τους.

Αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου, που πραγματοποίησαν, με αφορμή τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, βουλευτές και μέλη των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά, οι οποίοι απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία, Πειραιάς… ΝΑΙ στην Ευρώπη».

Ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης ανέδειξε τα προβλήματα, που προκαλεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και καταγράφονται ήδη στο λιανικό, χονδρικό και εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές), στη ρευστότητα και στις συναλλαγές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επισημάνθηκε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών “Target 2“, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, ειδικά, εάν η εν λόγω κατάσταση διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.

Παράλληλα, η απαίτηση 100% προπληρωμής των εισαγωγών, που έχει επεκταθεί από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι εφικτή, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων, που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών.

Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται ακόμη, στη μεταφορά των προϊόντων, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), και αλλού.

Ο δήμαρχος Πειραιά, ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», Γιώργος Μώραλης, σημείωσε: «… για την πόλη μας, διακυβεύονται τα πάντα: οι ευρωπαϊκοί πόροι, τα χρήματα του ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των προγραμματικών σχεδίων και έργων, αναγκαίων για να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα του Πειραιά. Συνειδητά, πρέπει να επιλέξουμε, μεταξύ μίας σκληρής και μίας σκληρότερης συνθήκης, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ενισχύσουμε το «ναι» στην Ευρώπη».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «ξεκάθαρα, λέμε «ναι» στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα της αγοράς είναι διαχειρίσιμα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, καθώς την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι. Εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, θα μείνουν άνεργοι 2 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Συμπερασματικά, όλη η αγορά θα βάλει ένα λουκέτο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Νίκος Μανεσιώτης, υποστήριξε πως «η ένταξη της χώρας στην οικογένεια της Ευρώπης ήταν ένα επίτευγμα, που πραγματοποιήθηκε με σκληρή εργασία, οπότε δεν δικαιούμαστε σήμερα να το απολέσουμε και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μέλος της ισχυρής Ευρώπης…».

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «πρόκειται για μία κρίσιμη ιστορική στιγμή. Είμαστε πιστοί στις αρχές της Δημοκρατίας. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν σχετίζεται, με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτάσεις των δανειστών, αλλά, εάν θέλουμε, να συμμετέχουμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πιστεύω, ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εάν ψηφίσουμε «ναι», θα είμαστε μέσα στο «παιχνίδι» και θα το παλέψουμε». Από την πλευρά της, η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε, ότι «το δημοψήφισμα διχάζει τους Έλληνες. Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχω δει την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί, γι’ αυτό και θλίβομαι με την όλη κατάσταση», ενώ είπε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, εάν βγούμε εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επεσήμανε ότι «… δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, γιατί πρέπει να κλείσει η συμφωνία, διατηρώντας την εθνική μας ομοψυχία και αποφεύγοντας τον εθνικό ακρωτηριασμό».


Πηγή : fortunegreece.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου