Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας παγίδευσε τον εαυτό του με το δημοψήφισμα - Ευρώ ή χρεοκοπία σε 5 μέρες




Σαν αρχαία τραγωδία, η Ελλάδα δίνει την τελευταία μεγάλη μάχη με τους πιστωτές για την παραμονή της στο ευρώ.Ads by Google


Το τέλος έχει ημέρα και ημερομηνία. Κυριακή 13 Ιουλίου. Μόνο 5 μέρες μας χωρίζουν από νέα συμφωνία ή το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια Grexit.

Η διαμάχη των δύο πλευρών οδήγησε σε ένα σημείο από το οποίο κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνει άρθρο του Guardian, δεν περίμενε ποτέ να κερδίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής και να ηγηθεί μιας εθνικής εξέγερσης ενάντια στους δανειστές.

Ανακοίνωσε το δημοψήφισμα με την προσδοκία να χάσει το... στοίχημα. Σχέδιό του, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ήταν να αποδεχθεί μια έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας στους διαδόχους του το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου και την κατακραυγή.

Το τελεσίγραφο σόκαρε το υπουργικό συμβούλιο. Πίστευαν πως βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας όσο κακή και αν θα ήταν αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη πάρει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας πως είχε υποτιμήσει το κλίμα στην Ευρωζώνη.

Βρίσκεται τώρα παγιδευμένος από την επιτυχία του. Αναλογίστηκε τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία και αποφάσισε να ενδώσει στις απαιτήσεις των πιστωτών, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον Γιάνη Βαρουφάκη σε ένδειξη καλής πίστης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε απόλυτη σύγχυση για 36 ώρες. Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε την Τρίτη σε μια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς σχέδιο παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της είχαν προειδοποιήσει πως αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να αποτρέψουν την έξοδο από το ευρώ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσφέρθηκε να καταλήξει σε ελαφρώς παραλλαγμένες προτάσεις εκείνων που έχουν ήδη απορρίψει οι πιστωτές. Όλα αυτά ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και η ΕΚΤ διατήρησε το πάγωμα της ρευστότητας.

Αναταραχή επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα πως ένα "ΟΧΙ" θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ χωρίς να περιμένουν ότι θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν δαπανηρή. Οι άμεσες οικονομικές απώλειες από μια ελληνική χρεοκοπία θα ανέρχονταν σε 227 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια μπροστά στη ζημία για το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα ριχτεί στους λύκους.

Η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να γυρίσει την πλάτη της στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας τη Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής να φροντίσουν τον εαυτό τους ενάντια στη Ρωσία ως τιμωρία για μια απώλεια στρατηγικού οράματος στην Ελλάδα.


Πηγή: Telegraph, newsit


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου