Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Στεγνώνουν από 20ευρα και 50ευρα τα ΑΤΜ των τραπεζών




Οριακή η κατάσταση στις τράπεζες. Με δυσκολία φτάνουμε ως την Κυριακή. Αγώνας για την τροφοδότηση των ATMs. Σοβαρότατο πρόβλημα χθες σε μία μεγάλη τράπεζα.

Συναγερμός έχει σημάνει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας καθώς η ρευστότητα είναι επικίνδυνα οριακή και σύμφωνα με πηγές είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει έως την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξαντληθεί πλέον και το stock των 20ευρων και των 50ευρων με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να βρίσκεται από χθες σε ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα και να μπορέσουν οι τράπεζες να τροφοδοτούν με μετρητά τα ATMs.

Το σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιηθεί των stock των χαρτονομισμάτων των 100, των 200 και των 500 ευρώ που διαθέτουν ακόμη οι τράπεζες. Φυσικά, με το όριο των 60 ευρώ ημερησίως αυτά τα χαρτονομίσματα δεν μπορούν να κινηθούν. Μπορούν ωστόσο να ανταλλαχθούν στην ΕΚΤ με χαρτονομίσματα των 10,20 και 50 ευρώ τα οποία και θα... ταΐσουν τα άδεια ΑΤΜs.

Και αυτό σε ότι αφορά το διάστημα μέχρι την Κυριακή γιατί από Δευτέρα, όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει εξαντληθεί και αυτό το... τελευταίο stock των χρημάτων. Οπως αποκαλύπτει και η Telegraph, τα αποθεματικά των τραπεζών υπολογίζονται πλέον στα 500 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι τα αποθεματικά σε ρευστό στις τράπεζες βρίσκεται κάτω από το όριο των 500 εκατ. ευρώ. Όποιος πιστεύει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, ονειροπολεί. Τα μετρητά δεν θα "αντέξουν" ούτε μια ώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος. στη βρετανική εφημερίδα.

Ενδεικτική της όλης κατάστασης είναι και η δήλωση τραπεζίτη στους Times του Λονδίνο χθες, ότι τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες θα τελειώσουν στις επόμενες 80 ώρες . «Την Κυριακή, την ημέρα του δημοψηφίσματος, μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα στα μηχανήματα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheTOC, χθες μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα με αποτέλεσμα να μπει σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από τις υπόλοιπες τράπεζες και την ΤτΕ έτσι ώστε να μην ξεμείνει από μετρητά.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης εκ νέου την Δευτέρα για να επανεξετάσει το θέμα της ρευστότητας του ELA.

Το συμβούλιο θα... ζυγίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αναλόγως θα πράξει. Θυμίζουμε πως στην συνεδρίαση της Τετάρτης συζητήθηκε έντονα η αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών με τους «σκληρούς» του ΔΣ με αρχηγό των Γεν Βαίντμαν της Bundesbank να θέλουν το οριστικό κόψιμο του ELA και την επιβολή των haircuts.

Ενδεικτική είναι και η χθεσινή δήλωση του Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν οι πολίτες της Ελλάδας θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Ο Μπονίτσι άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το κούρεμα των εγγυήσεων.«Θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας. Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον», είπε χαρακτηριστικά.

Μ'΄αυτά και μ' αυτά, τα πράγματα είναι δύσκολα και σε ότι αφορά τις προοπτικές για τις καταθέσεις. Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ. Όσο το κούρεμα των εγγυήσεων αυξάνεται, το μαξιλάρι αρχίζει και εξαφανίζεται και όταν το haircut φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, αυτό που ακολουθεί είναι το κούρεμα των καταθέσεων.

Με βάση τους απλούς κανόνες του ισολογισμού, τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι αντίστοιχα των υποχρεώσεων και τη στιγμή που θα επιβληθεί το κούρεμα στις εγγυήσεις, η αξία της ρευστότητας από την ΕΚΤ (σήμερα είναι περίπου € 125 δισεκατομμύρια) θα μειωθεί γρήγορα κάτω από την αξία των ανασφάλιστων υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών που είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι γνωστές ως «καταθέσεις». Σε εκείνο το σημείο, το κούρεμα των καταθέσεων ή το bail-in είναι απαραίτητο.

Φωτογραφία: SOOC


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου