Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

WSJ: Πρότειναν παράταση έως το Μάρτιο 2016




Οι πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τους όρους και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη του Ιουνίου, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνειά της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μία 9μηνη παράταση θα βοηθούσε την Αθήνα να υπερβεί τα τωρινά χρηματοδοτικά της κενά. Θα έδινε επίσης, τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στους πιστωτές, περισσότερο χρόνο ώστε να διαμορφώσουν ένα νέο πλάνο για την ελληνική οικονομία.

Παρά ταύτα, ερωτήματα παραμένουν για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της μετά τον Μάρτιο ή εάν θα χρειαζόταν μεγαλύτερη βοήθεια.

Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο προτείνεται να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ένα ποσό που έχει μπει στην άκρη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

"Αυτό που προσφέρουμε θα σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το Μάρτιο του 2016", τονίζει πηγή της Ευρωζώνης, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα ετέθη κατά τη συνάντηση Γιούνκερ, Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Eurogroup προσέφεραν την επέκταση υπό τον όρο της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων καθώς και των περικοπών στις συντάξεις και των αυξήσεων στους φόρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τους όρους αυτούς ως "απαράδεκτους".

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η 9μηνη παράταση θα ευθυγραμμίσει το πακέτο των ευρωπαίων εταίρων με αυτό το ΔΝΤ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λήξει τότε.

Η WSJ σημειώνει ότι έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο 9μηνης παράτασης.

* Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με Μέρκελ- Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Τετάρτη.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου