Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Wikileaks: Μυστικές συναντήσεις Ολάντ για το ενδεχόμενο Grexit



O γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, οργάνωνε το 2012 μυστικές συναντήσεις μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων, αλλά δρομολογούσε και επαφές με τη γερμανική αντιπολίτευση, χωρίς τη γνώση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, για να συζητηθούν οι συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks.

Στο επίμαχο έγγραφο με ημερομηνία 22 Μαΐου 2012, το οποίο είναι διαβαθμισμένο ως «Άκρως Απόρρητο» (Top Secret), καταγράφεται υποκλαπείσα από την NSA συνομιλία Γάλλων αξιωματούχων καθώς και ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σχόλια των αναλυτών της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου, ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Αϊρό να κανονίσει μια συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη συμμετοχή, εκτός του ιδίου και του πρωθυπουργού, των «αρμόδιων υπουργών». 

Ο κ. Ολάντ φέρεται να ζητούσε να κρατηθεί η συνάντηση μυστική, καθώς όπως εκτιμούσαν εκείνη την εποχή η αμερικανοί αναλυτές στην εν λόγω απόρρητη αναφορά τους , ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχούσε ότι θα επιδεινωνόταν η κρίση αν γινόταν γνωστό ότι η Γαλλία επεξεργάζεται σχέδια για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλ,α η γαλλική πλευρά προετοίμαζε μυστικές συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων και μελών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Για τη συνάντηση αυτη ο Γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να προειδοποίησε τον κ. Ολάντ για τον κίνδυνο διπλωματικού επεισοδίου, σε περίπτωση που η γερμανίδα καγκελάριος ανακάλυπτε ότι η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να συναντηθεί εν αγνοία της με την αντιπολίτευση της χώρας της. 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της απόρρητης αναφοράς, ο Φρανσουά Ολάντ στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ ανακάλυψε ότι η καγκελάριος έχει εμμονή με το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανησυχούσε ότι ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να αντιδράσει ψηφίζοντας κάποιο εξτρεμιστικό κόμμα. Μετά τη συνάντηση αυτή με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι για να συζητήσουν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου