Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Η Ζωή τραβάει την κατηφόρα



ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Οσοι παρακολουθούν μόνο τις εκρήξεις της προέδρου της Βουλής χάνουν το καλύτερο. Ολόκληρες οι παρεμβάσεις της –στις πολλές επιτροπές όπου προεδρεύει– είναι περιβόλι παραληρηματικού λόγου. Βεβαίως, η άγνοια για τα «άπαντα της Ζωής» είναι αιτιολογημένη. Τα κανάλια παίζουν μόνο «στιγμές έντασης» και οι παρεμβάσεις της είναι σχοινοτενείς. Να σκεφθεί κανείς ότι μόνο σε μια γέφυρα ανάμεσα σε δύο ομιλητές στην «Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος» (ΕΑΧ), η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε 17 λεπτά! Περισσότερο και από τους ομιλητές. Ηταν τότε που αποφάσισε και διέταξε –ερήμην του Σώματος– να επιστραφεί ως «απαράδεκτη» η Εκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (17.6 2015).

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν είναι το σχοινοτενές, ούτε το παραληρηματικό του λόγου της. Εντάξει! Είναι πρόβλημα για όσους κάθονται στα έδρανα και υποχρεούνται να την ακούν. Αντε και για όσους πρέπει να την απομαγνητοφωνούν. Από τα πρακτικά της συνέντευξης Τύπου της ΕΑΧ (7.6.2015) προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία: Μόνο η εισαγωγή της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν 3.500 λέξεις. Από τις 15.000 λέξεις της συνέντευξης, οι 8.500 εκστομίσθηκαν από την ίδια, ενώ τα παριστάμενα μέλη ήταν περισσότερο μέρος του σκηνικού, αφού περιορίστηκαν σε βραχύλογες παρεμβάσεις, όποτε η «κυρία πρόεδρος» (όπως την αποκαλούν) τους έδινε τον λόγο.

Η ομιλία για την παρουσίαση των «προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους» (προκειμένου να παίζει διαρκώς στην TV η Ζωή, θα έχουμε, πέρα από τα προκαταρκτικά, τα ενδιάμεσα, τα παραενδιάμεσα, τα προτελικά και πιθανώς τα τελικά συμπεράσματα) ήταν σχετικά βραχύλογη: 2.700 λέξεις. Την παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός, λες και δεν είχε δουλειά να κάνει, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η ασυναρτησία της. Δεν μεταφέρονται στο χαρτί οι σχοινοτενείς παρεμβάσεις της (απαιτούνται τόμοι) για να αναδειχθούν τα νοητικά άλματα περί της «φοβερά δυνατής δήλωσης (!) που παρασιωπήθηκε» και είναι «επιλογή κάποιων που θέλουν να αναπαραγάγουν τον ολοκληρωτισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο εν έτει 2015» (ΕΑΧ 15.6.2015).

Αν κάποιος έχει το κουράγιο να παρακολουθήσει το Κανάλι της Βουλής ή να διαβάσει τα πρακτικά των πολλών επιτροπών όπου προεδρεύει η κ. Κωνσταντοπούλου, ένα μόνο μπορεί να ευχηθεί. Οτι αυτό που γίνεται μέσα στον ναό της Δημοκρατίας, δεν είναι παρά μια γραφική, αλλά ακίνδυνη, προσπάθεια υπερπροβολής της προέδρου...


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου