Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Οι Ελληνες θέλουν το ευρώ και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη!



Τις τελευταίες ημέρες περισσεύει η ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές.

Οι τόνοι έχουν ανέβει, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και ο χρόνος εξαντλείται.

Μένουν μόλις δύο μέρες μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης του Eurogroup και οι διαφορές διατηρούνται αγεφύρωτες.

Και ενόψει αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης εκτοξεύονται απειλές και υπερτονίζονται οι διαφορές, σαν κάθε πλευρά να διαισθάνεται το επερχόμενο κακό και προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στην άλλη.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων επισήμων είναι σκληρές, οι διαρροές στις πιο έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες προδιαθέτουν αναλόγως και στην Αθήνα επίσης οι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες εμφανίζονται άκαμπτοι.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει χωρίς δεύτερη σκέψη δρόμο μοναχικό και οι εταίροι θα αναλάβουν ελαφρά τη καρδία την ευθύνη διατάραξης της ευρωπαϊκής ενότητας.

Στην βάση λοιπόν λογικής επεξεργασίας θα περίμενε κανείς εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων έστω την ύστατη ώρα. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συνέρχεται την Τρίτη το Euroworking Group και ακόμη ότι ενόψει αυτής της συνεδρίασης εξελίσσονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών, παρά την ατμόσφαιρα ρήξης των προηγούμενων ημερών.

Ελπίζεται και εκτιμάται ότι όντως την ύστατη ώρα μπορούν να αναπτυχθούν ένθεν κακείθεν πρωτοβουλίες ικανές να διαμορφώσουν μια βάση θετικής έκβασης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη εθνική ευθύνη αν επιλέξει τη ρήξη με την Ευρώπη και θέσει εν κινδύνω την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε μπορεί να σηκώσει μόνη τις συνέπειες μιας κατά γενική ομολογία προβληματικής επιλογής, η οποία, πέραν των άλλων, αναιρεί και την εθνική στρατηγική 40 χρόνων.

Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση δεν έχει παρά να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί και να αποφασίσει τα δέοντα.

Ο ελληνικός λαός θέλει το ευρώ και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, ας το πάρουν απόφαση όλοι.


TO BHMA


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου