Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Στόλτενμπεργκ: Κίνδυνος να επαναληφθούν οι σφοδρές μάχες



Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει "κίνδυνος επανάληψης των σφοδρών μαχών" στην ανατολική Ουκρανία, όπου η εκεχειρία παραβιάζεται τακτικά.

"Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη στοιχίσει περισσότερες από 6.000 ζωές. Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας συνεχίζονται και υπάρχει πάντα κίνδυνος να επαναληφθούν οι σφοδρές μάχες", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον ουκρανό ομόλογό τους Στέπαν Πόλτορακ στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τους αυτονομιστές εκπαιδεύοντάς τους, παρέχοντάς τους όπλα και στρατιώτες. Έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορά της με την Ουκρανία", τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

"Οι καλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη ειρήνης υπάρχουν στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ 2, η οποία επέτρεψε την εφαρμογή εκεχειρίας τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. "Καλώ όλες τις πλευρές να το πράξουν και η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη ως προς αυτό", πρόσθεσε.

Παρά την εκεχειρία αυτή που εφαρμόστηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ 2, στην ανατολική Ουκρανία υπήρξε μεγάλη αύξηση της βίας στις αρχές Ιουνίου, όταν οι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση στη Μαρίινκα, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο φιλοδυτικών κυβερνητικών δυνάμεων, 20 χλμ. από Ντονέτσκ. Η σφοδρότητα των βίαιων επεισοδίων μειώθηκε στη συνέχεια, ωστόσο μαίνονται συχνά αιματηρές συγκρούσεις.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι το επίπεδο των παραβιάσεων της εκεχειρίας τις τελευταίες ημέρες ήταν σχεδόν το ίδιο υψηλό με αυτό πριν από τη υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ τον Φεβρουάριο.



Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου