Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στη «μάχη» των τελικών




Για 15η φορά, από τη σεζόν 1992-93 από τις 23 συνολικά τελικές σειρές υπό τη σκέπη του ΕΣΑΚΕ, ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδας είναι… υπόθεση των δύο «αιωνίων».

Από τις 14 φορές που προηγήθηκαν, ο Παναθηναϊκός χαμογέλασε τις 10, εκ των οποίων τις 8 διαδοχικές, ενώ ο Ολυμπιακός μετρά 4 τίτλους σε αυτό το διάστημα. Σήμερα, Κυριακή, (19:30) οι δύο φιναλίστ παίρνουν θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ των τελικών που αρχίζουν από το ΣΕΦ, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική περίοδο και οι «πράσινοι» δεύτεροι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, μετά τη συμμετοχή τους στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη, διεκδικούν το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας από το 2012 και 11ο στην ιστορία τους, ενώ ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός των 34ων τίτλων πιστεύει στο «break» στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα περυσινά κεκτημένα.

Ο Παναθηναϊκός θα συμμετέχει για 20ή φορά σε σειρά τελικών και ο Ολυμπιακός για 18η. Ακολουθούν στη σχετική λίστα η ΑΕΚ με τέσσερις, ο ΠΑΟΚ με τρεις και το Μαρούσι με μία συμμετοχή.

Ο Παναθηναϊκός μετράει 52 νίκες σε τελικούς, ο Ολυμπιακός 33 και ακολουθούν ΑΕΚ με έξι και ΠΑΟΚ με τέσσερις.

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε έναν τελικό (είχε από 101 στον πρώτο αγώνα του 2004 με το Μαρούσι και στον τέταρτο του 2011 με τον Ολυμπιακό στην παράταση) αλλά και εκείνο των λιγότερων (είχε 38 στον πέμπτο τελικό του 1996 με τον Ολυμπιακό).

Μέσα από σειρές τελικών των φετινών φιναλίστ προέκυψαν τα ρεκόρ τόσο των περισσότερων πόντων σε ένα αγώνα (195 στην παράταση του τέταρτου τελικού του 2011 με σκορ 101-94 για τον Παναθηναϊκό) όσο και των λιγότερων (ο πέμπτος τελικός του 1995 έληξε με 45-44 υπέρ των ερυθρόλευκων).

Σε 10 σειρές τελικών -όλες με τον Παναθηναϊκό- έχει αγωνιστεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετρώντας 42 συνολικά αγώνες, 443 πόντους και 189 ασίστ. Σε εννέα σειρές τελικών -με Μαρούσι, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό- ο Βασίλης Σπανούλης έχει παίξει σε 36 αγώνες.

Σε αυτούς έχει σημειώσει 412 πόντους και έχει μοιράσει 123 ασίστ. Το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε έναν τελικό το διατηρεί από τον πρώτο αγώνα της σειράς του 1995 ο Εντι Τζόνσον.

Ο Αμερικανός είχε σημειώσει 34 πόντους στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με 82-66.

ΠΑΟΚ και Άρης στον «μικρό τελικό»

Στη σειρά των «μικρών τελικών», ΠΑΟΚ και Άρης ξεκινούν από την Πυλαία (18:00) τη μάχη για την κατάκτηση της 3ης θέσης.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ανακοίνωσε τριετή επέκταση με τον Βαγγέλη Μαργαρίτη και στην ομάδα υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου, η οποία ενισχύεται όχι μόνο λόγω πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και λόγω του γεγονότος πως ο Άρης θα αγωνιστεί χωρίς τους φιλάθλους στο πλευρό του, στο Αλεξάνδρειο στον έναν ή στους δύο αγώνες που χρειαστεί να δώσει, μέχρι μία εκ των δύο αντιπάλων να φτάσει πρώτη τις 3 νίκες.

Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της τελικής φάσης των πλέι οφ στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:

1ος «Μικρός» Τελικός

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριος)
ΠΑΟΚ 18:00 ΠΑΟΚ-Άρης Γκόντας-Παπαπέτρου-Τζαφλέρης (Παπαγεωργίου)

1ος Τελικός

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριος)
ΣΕΦ 19:30 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός Χριστοδούλου-Καρακατσούνης-Ψαριανός (Καρούσης/Ορφανός)
N



ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου