Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Βρέθηκε ο τρόπος για να επανέρχεται η μνήμη!


Είτε πρόκειται για το αποτέλεσμα ατυχήματος είτε για απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας ή αμνησία εξαιτίας κάποιας αρρώστιας, το μυστικό για την επαναφορά της μνήμης έχει πλέον ανακαλυφθεί.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια στο εργαστήριο του Suzumu Tonegawa Picower στο Institute for Learning and Memory του MIT και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, έδειξαν ότι οι μνήμες δεν εξαφανίζονται, υπάρχουν στον εγκέφαλο και η επιστήμη έχει βρει το μυστικό για να τις επαναφέρει. Το πέτυχε με απόλυτη επιτυχία στα ποντίκια, αλλά μπορεί να το κάνει και στον άνθρωπο, αρκεί ο εγκέφαλός του να μην έχει πάθει πλήρη βλάβη.

Όπως εξηγεί ο Tomas Ryan, μέλος της ερευνητικής ομάδας, το 3-5% των κυττάρων τμήματος του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για όσα συγκρατεί η μνήμη. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να «ξυπνήσουν» και να επαναλειτουργήσουν με την μέθοδο που ονομάζεται οπτικογενετική, δηλαδή φωτίζοντάς τα με λέιζερ. Αυτό ακριβώς έκαναν σε ποντίκια που με τεχνητό τρόπο τα είχαν κάνει να χάσουν τη μνήμη τους και μετά την επανέφεραν πλήρως. Η ίδια μέθοδος, λένε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επανέλθει η μνήμη και στον άνθρωπο.

Εκτός από το να γιατρευτούν άνθρωποι που έχουν χάσει την μνήμη τους, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να «τραβήξει» κανείς από τα βάθη του μυαλού του πράγματα που έχει ξεχάσει και θέλει να τα επαναφέρει στη μνήμη του για διάφορους λόγους. Μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι πιά…



Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου