Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Καλώ τους Έλληνες να μην αυτοκτονήσουν, να πουν «ναι»



Το «όχι» σημαίνει πως οι Έλληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη - Η κυβέρνηση να πει στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια - Η πρόταση της Κομισιόν δεν ήταν τελεσίγραφο - Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, αλλά στις αμυντικές δαπάνες - Δεν πρόκειται για μια πρόταση «χαζής» λιτότητας

Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για το ελληνικό ζήτημα. Το «όχι» θα είναι καταστροφικό, είπε, όλος ο πλανήτης ξέρει πως το «όχι σημαίνει, ανεξαρτήτως ερωτήματος, καθώς ακόμα δεν το ξέρουμε, πως η Ελλάδα λέει "όχι"στην Ευρώπη».

Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε, είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.

Ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε. Θέλω να παραμείνουμε 19 τα μέλη της Ευρωζώνης και να πληθύνουμε τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε και τόνισε πως «στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από άλλη».

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο», είπε ακόμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και το χαρακτήρισε «πλήγμα» που εξανέμισε την «καλή βούληση».

Τα λαϊκίστικα παιχνίδια της κυβέρνησης επικράτησαν, είπε.

Ακολούθως ο κύριος Γιούνκερ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «χαζή» πρόταση λιτότητας, αλλά για πρόταση που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, τόνισε, αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την κοινωνία, όπως οι αμυντικές δαπάνες.

Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι προτάσεις μας ήταν απόλυτα λογικές. Κοινή λογική η φορολογία στις ναυτιλιακές εταιρίες, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε».

Χαρακτήρισε «τεράστιο» πακέτο αυτό που προσφέρθηκε και είπε πως με τους συνεργάτες του «κίνησαν βουνά», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας πως όλα τα θέματα ήταν πάνω στο τραπέζι.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου