Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αυστρία: «Παγώνει» η επεξεργασία αιτήσεων παροχής ασύλου



Την αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων για την παροχή ασύλου αποφάσισε η Αυστρία σε μία προσπάθεια να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες. Η Βιέννη πρέπει να «σταματήσει τις χορηγήσεις ασύλου-εξπρές», να γίνει λιγότερο ελκυστική για τους πρόσφυγες από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα Die Presse, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της προς τα άλλα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών.

«Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει μόνο μεμονωμένες δηλώσεις προθέσεων, που δεν μας πάνε μπροστά» πρόσθεσε τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ εν όψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη.

Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ληφθούν μέτρα για να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ελλάδα, χώρες οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το κύμα χιλιάδων προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την ανακατανομή 40.000 υπηκόων της Συρίας και της Ερυθραίας που ζητούν άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία, δύο από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία βάσει του σχεδίου θα υποδεχθούν μαζί σχεδόν το 40% των προσφύγων, ήγειραν ανησυχίες και πρόβαλαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βρετανία, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξαιρείται από τις αποφάσεις της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 160% τους πρώτους τέσσερις μήνες φέτος, φθάνοντας τις 14.225.

Η Μικλ-Λάιτνερ είπε ότι η Αυστρία, η οποία έχει αναγκαστεί να στεγάζει εκατοντάδες μετανάστες σε σκηνές, είναι η ταχύτερη στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Die Presse, οι αυστριακές αρχές εκδίδουν αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου μέσα σε τέσσερις μήνες κατά μέσο όρο, ενώ για σχεδόν τις μισές αιτήσεις στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδονται αποφάσεις πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις υποστήριξης των προσφύγων στην Αυστρία επέκριναν την απόφαση της Μικλ-Λάιτνερ να διακοπεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου