Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Στάση στην Αθήνα για το πρώτο υπερηχητικό αυτοκίνητο



Έξω από το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα εκτίθεται μέχρι την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή το Bloodhound SSC, ένα πειραματικό όχημα που θα επιχειρήσει να σπάσει το επίγειο ρεκόρ ταχύτητας και να ξεπεράσει για πρώτη φορά το φράγμα του ήχου.

Η είσοδος στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες (11:00-23:00), οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο το να δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν δίπλα τους, αλλά και να παίξουν παιχνίδια προσομοίωσης και να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό Βloodhound, διεκδικώντας δύο VIP ταξίδια στη βρετανική πίστα δοκιμών του Μίλμπρουκ.

Το Bloodhound SSC, το οποίο διαθέτει έναν στροβιλοκινητήρα και έναν πυραυλοκινητήρα, ξεκίνησε ως βρετανική ιδέα το 2009 και βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη μεγάλη δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί στη Νότιο Αφρική το 2016.

Το ρεκόρ ανήκει μέχρι σήμερα στο Thrust SSC της ίδιας ομάδας, το οποίο το 1997 ανέπτυξε ταχύτητα 1.228 χλμ./ώρα, λίγο κάτω από την ταχύτητα του ήχου σε χαμηλό υψόμετρο.

Το υπερηχητικό Bloodhound SSC θα μπορούσε να το ξεπεράσει με ταχύτητα 1.600 χλμ/ώρα ή περίπου Mach 1,4.

Kάτι αντίστοιχο έχει καταφέρει μόνο ένα μαχητικό αεροσκάφος F-104 Starfighter, το οποίο είχε πετάξει μόλις πάνω από το επίπεδο του εδάφους σε ταχύτητα 1.590 χλμ./ώρα.

To Bloodhound εκτίθεται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της εταιρείας λιπαντικών Castrol, η οποία υπερηφανεύεται ότι έχει συμβάλει στην κατάρριψη του ρεκόρ επίγειας ταχύτητας 21 φορές στη διάρκεια του 20ού αιώνα.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου