Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Δύσκολες διαπραγματεύσεις, πίεση χρόνου



Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες γίνονται πιο δύσκολες, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση χρόνου- δεδομένου ότι για να προλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις κατά την προσεχή συνάντησή τους στις 18 Ιουνίου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ιδανικά σήμερα, Κυριακή, ή το αργότερο στη διάρκεια της Δευτέρας.

Στη συνέχεια η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών μελών, θα πρέπει να ετοιμάσει την εισήγηση για την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών την Πέμπτη.
Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη αρκετά μακριά, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις εντός της ημερας για να βρεθεί κοινός τόπος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και ομάδα τεχνοκρατών, έχει υποβάλει προτάσεις για τη γεφύρωση της διαφοράς στο δημοσιονομικό τομέα. Ωστόσο ζητάει σαφείς γραπτές εγγυήσεις από τους εταίρους για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες στις Βρυξέλλες συμμετέχουν και οι τρεις θεσμοί, δηλαδή η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και επέστρεψε σε αυτές, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Μάλιστα, κύριος διαπραγματευτής του διεθνούς οργανισμού είναι ο Πολ Τόμσεν.


Νίκος Μπέλος, Βρυξέλλες


Πηγή: Deutsche Welle, capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου