Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Ηττα για το κυβερνών κόμμα - Μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας



Χάνει την αυτοδυναμία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή με καταμετρημένο το 99,59% των ψηφοδελτίων.

Τα μηνύματα των εκλογών είναι δύο: Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 40,82% και 258 έδρες, μακριά από τις 276 έδρες που θα εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία.

Ακολουθούν:

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,13% και 132 έδρες
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,42% και 82 έδρες
Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (Κουρδικό) με 12,86% και 78 έδρες.



«Η νίκη αυτή είναι των καταπιεσμένων»

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών.

«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. «Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει, είπε.

Το άλμα του φιλοκουρδικού κόμματος, οφείλεται στη γραμμή που ακολούθησε η ηγεσία του Ντεμιρτάς και αφορούσε τηναπομάκρυνση από το προφίλ αμιγώς κουρδικού κόμματος και τη χρησιμοποίηση μιας αριστερής ρητορικής που προσπαθούσε να προσεγγίσει γενικά τους πολίτες της Τουρκίας. Κι αυτό με υπογράμμιση τόσο των πολιτισμικών ταυτοτήτων, όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πτώση Ερντογάν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

Χάνει το στοίχημα για «προεδρική δημοκρατία»

Το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο Ερντογάν επιδίωκαν αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύστημα με αντίστοιχη υποβάθμιση του ρόλου του πρωθυπουργού. Για να συμβεί αυτό, το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να εξασφαλίσει την συναίνεση 330 βουλευτών, επί συνόλου 550. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών βουλευτών, αν και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο απίθανο.

Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουράτ Καραγιαλτζίν σχολίασε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια ξεκάθαρη απόρριψη των σχεδίων του Ερντογάν να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες μετατρέποντας την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία.

Κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν αποκλείεται το σενάριο πρόωρων εκλογών

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό το καθεστώς ανωνυμίας.


Πηγή




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου