Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Έφυγε ο Κρίστοφερ Λι, ο Δράκουλας για του παλαιότερους και ο Σάρουμαν στον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών για τους νεότερους



Ο εμβληματικός ηθοποιός, Κρίστοφερ Λι, ο καλοκάγαθος άνθρωπος που ενσάρκωσε τους πιο γνωστούς κακούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Με μια καριέρα που πέρασε τα 65 χρόνια, ο Λι άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο την περασμένη Κυριακή από αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Γεννήθηκε το 1922 στην Βρετανία και υπηρέτησε στην Βασιλική Αεροπορία κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ψηλός και γοητευτικός, με χαρακτηριστική φωνή, ο Κρίστοφερ Λι στράφηκε αμέσως στην ηθοποιία μετά τον πόλεμο. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε το 1957 όταν ερμήνευσε τον ρόλο του τέρατος στην «Κατάρα του Φρανκεστάϊν».

Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε μια μακρά συνεργασία με την βρετανική Hammer Film Productions, η οποία έκανε κυρίως παραγωγές ταινιών τρόμου.

Το 1958, επελέγη για τον ρόλο του Κόμη Δράκουλα αποκτώντας από εκεί την μεγαλύτερη δεξαμενή των θαυμαστών του.

Ο ρόλος αυτός έγινε για δεκαετίες συνώνυμο του Κρίστοφερ Λι. Έκανε 8 ταινίες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Όμως, δεν ήταν μόνο ο ρόλος αυτός που χαρακτήρισε τον Κρίστοφερ Λι. Έπαιξε με επιτυχία τον Σέρλοκ Χόλμς αλλά και τον Δρ Φου Μαντσού αρκετές φορές αλλά και τον Ροσφόρ στην επιτυχία του 1973 «Οι Τρείς Σωματοφύλακες» αλλά και στο σίκουελ «Οι 4 Σωματοφύλακες»

Ο Λι έπαιξε και έναν κακό στον Τζέιμς Μπόντ του 1974 «Ο άνθρωπος με το χρυσό πισ΄τολι» τον Φρανσίσκο Σκαραμαγκα.
Για τους ρόλους των κακών είχε δηλώσει: «Δεν πέρασα όλη μου την καριέρα παίζοντας τον κακό, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι ο κακός είναι πιο ενδιαφέρων από τον καλό».

Η καριέρα του Λι απογειώθηκε και πάλι το 2000 αφού ερμήνευσε ρόλους που θα μείνουν στην ιστορία, όπως τον Σάρουμαν στον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά και στο Χόμπιτ και φυσικά τον άρχοντα των Σιθ Κόμη Ντούκου and the Sith lord Count Dooku στο Star Wars.

Το 2009 χρίσθηκε ιππότης από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Τότε είχε πει: «Για να γίνεις θρύλος πρέπει να είσαι είτε πεθαμένος είτε πολύ γέρος».



Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου