Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η χώρα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί - Ηχηρά μηνύματα βαραίνουν το κλίμα


Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, που θα κρίνει εν πολλοίς αν θα πάμε σε συμφωνία ή σε ρήξη, τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή την Παρασκευή ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ, τα γεγονότα και οι δηλώσεις αρχηγών κρατών και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων επιτείνουν την αγωνία.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση στέλνει τα δικά της μηνύματα και με το non paper της Κυριακής καλεί τους δανειστές να «προσχωρήσουν» στη δική της ρεαλιστική πρόταση – απορρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου Γιούνκερ- το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα στην Ευρώπη.

Ούτε η πολυαναμενόμενη αμερικανική παρέμβαση έγινε από τον Μπ. Ομπάμα ο οποίος στη Σύνοδο της G–7 δεν πίεσε περισσότερο για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αντιθέτως προσχώρησε στη γραμμή Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις.
Ο Ομπάμα

Όπως μεταδίδει ο Μ. Ιγνατίου για το Mega, o Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, όπως υποσχέθηκαν οι εκπρόσωποι του στην Ομογένεια την Πέμπτη, έθεσε στην Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ισχυρά το ελληνικό πρόβλημα, καθώς και ο ίδιος κι οι αρμόδιοι υπουργοί του πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επηρεάζει σημαντικά την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Ερνεστ.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ομπάμα, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Ο κ. Ερνεστ δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της –εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές και το Ταμείο- θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πίστη του ότι έφτασε η ώρα της πραγματικής ανάπτυξης και του τερματισμού της λιτότητας. Οι Αμερικανοί επίσης ζητούν σύνεση από την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί το συντομότερον δυνατόν η συμφωνία.
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι αυτό: Είναι άμεση ανάγκη να τελειώνει το δράμα του ελληνικού λαού. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν ακούει κανείς στην Ευρώπη.

Ακόμη πιο ηχηρό το μήνυμα που βγαίνει από το διάλογο Σόιμπλε – Λιου όπου όταν ο πρώτος λέει ότι η Ευρώπη έχει δώσει 50 δις για να σωθεί η Ελλάδα ο Αμερικανός δεν απαντά καθόλου.
Τη σκυτάλη των απογοητευτικών δηλώσεων για την Ελλάδα, πήρε από τον κ. Γιούνκερ η καγκελάριος Μέρκελ η οποία μίλησε για στασιμότητα στην διαπραγμάτευση και ζήτησε από την Αθήνα να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη των δανειστών. Σε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα ακόμη δεν έχει βρει τη λύση του και πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Ερωτηθείσα αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε το κλίμα δυσφορίας που έχει δημιουργηθεί για τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στον οποίο αρνήθηκε να μιλήσει το Σάββατο. Σε συνέντευξη τύπου στη Βαυαρία, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε απογοητευμένος από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός του χρέωσε την πρόταση των Θεσμών.
«Την τελευταία Τετάρτη μίλησα με τον κ. Τσίπρα. Οι τρεις θεσμοί εξηγήσαμε τις θέσεις μας και που υπάρχει χώρος για περισσότερο στοχευμένες διαπραγματεύσεις. Αυτές δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν ήταν έτοιμη η Αθήνα, ενώ εγώ ήμουν έτοιμος. Μου υποσχέθηκε την Παρασκευή νέες προτάσεις αλλά δεν τις έδωσε. Τις περίμενα το Σάββατο αλλά δεν ήρθαν. Ελπίζω να τις λάβουμε ώστε να έχουν δυνατότητα να συζητήσουμε την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη», υποστήριξε. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αποκλείω το Grexit όμως το γεγονός ότι αποκλείω την ιδέα είναι γιατί δεν θέλω να το δω. Δεν θέλω να βγουν συμπεράσματα από αυτό, να πουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να βγάλει το λαγό από το καπέλο..»

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουμε νέες συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να έχω τις προτάσεις για να τις μελετήσω».
Απογόητευση
«Απογοητεύτηκα λίγο από την ομιλία του Τσίπρα την Παρασκευή», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρουσίαζε την προσφορά των θεσμών ως «take it or leave it», αυτό δεν ισχύει, δεν ήταν το μήνυμα. Παρουσίασε την πρόταση ως αποκλειστικά δική μου που δεν ήταν. Ήμουν έτοιμος να συζητήσω τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας και ήθελα να γίνει η συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη. Περιμένω την πρόταση του. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Τσίπρα. Είναι φίλος μου όμως η φιλία πρέπει να τηρεί κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ο Σουλτς

Για «δραματικές» επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία προειδοποίησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καλώντας την να αποδεχτεί την πρόταση των πιστωτών της. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να απορρίψει την "χείρα βοηθείας" προς αυτήν. Ο χρόνος εξαντλείται και οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές», αναφέρει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι δανειστές έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις» και προσθέτει: «Η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση». Κατέληξε λέγοντας ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι δεν είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στους ψηφοφόρους τους αλλά ότι έχουν ευθύνη απέναντι στη χώρα και την Ε.Ε.

Ο Ρέντσι

Τέλος και ο Μ. Ρέντσι, παρ’ ότι είπε ότι είναι καταστροφή ένα Grexit κάλεσε την Αθήνα να κάνει μεταρρυθμίσεις γιατί δεν μπορεί οι Ιταλοί να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις των Ελλήνων.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δυσπιστίας για τις ελληνικές προθέσεις ξεκινά μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα όπου θα κριθούν πολλά. Τα διλήμματα είναι πολλές και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σημαντικές. Όλα πλέον είναι στο τραπέζι: Από τη συμφωνία, μέχρι τη ρήξη και βεβαίως τις πρόωρες κάλπες…


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου