Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αγωνία στις Τράπεζες για την συμφωνία




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Για μια ακόμα πολύ δύσκολη ημέρα, σε ότι αφορά τις εκροές καταθέσεων, προετοιμάζονται οι τράπεζες, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στις 12.30 θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ για την εξέταση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, και πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου του ELA προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εκροές καταθέσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις την προηγούμενη Παρασκευή οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά περίπου 1,5 δις. ευρώ ενώ σε εβδομαδιαία βάση οι εκροές ξεπέρασαν τα 5 δις. ευρώ.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι επιτέλους, μετά από πολλούς μήνες δυστοκίας, σήμερα θα έχουμε κάποιου είδους συμφωνία η οποία θα οδηγήσει στην εκτόνωση της ανησυχίας ειδικά σε ότι αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας ή εξόδου από το ευρώ. Με μια συμφωνία εκτιμάται ότι από αύριο οι εκροές καταθέσεων θα τερματιστούν και  θα δούμε μικρές εισροές οι οποίες θα ενισχυθούν αν σταθεροποιηθεί η οικονομία ακριβώς όπως είχε συμβεί το 2012, μετά την διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Για τη σημερινή ημέρα οι τράπεζες περιμένουν και πάλι μεγάλες εκροές ωστόσο ελπίζουν ότι θα διατηρηθούν σε επίπεδα ελεγχόμενα και δεν θα έχουμε φαινόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανικό. Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή υπήρχαν πολλά αιτήματα για αναλήψεις καταθέσεων σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με τις τράπεζες το ύψος του 1 δις. ευρώ που μεταδόθηκε από ξένα μέσα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Και το Σαββατοκύριακο που πέρασε πάντως οι εκροές καταθέσεων ήταν μεγάλες εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ρήξης.

Μετά την αποστολή των νέων βελτιωμένων ελληνικών προτάσεων χθες το βράδυ έχει διαμορφωθεί σημαντικά θετικότερο κλίμα κάτι που καταγράφεται τόσο σε δηλώσεις ευρωπαϊων αξιωματούχων όσο και σε μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού. Η βελτίωση του κλίματος  εκτονώνει αρκετά την ανησυχία και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών στο ξεκίνημα της σημερινής ημέρας δεν φαίνεται να υπάρχει ασυνήθιστα μεγάλη πίεση στα τραπεζικά καταστήματα.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νέας αποτυχίας σήμερα οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα ή έστω μια βάσιμη προοπτική συμφωνίας τότε είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει στην διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, στο πρότυπο της Κύπρου.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου