Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ο Βαρουφάκης ζητά από τη Μέρκελ να απευθύνει ομιλία στους Έλληνες!




«Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους»

Κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να εκφωνήσει ομιλία στους Έλληνες κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης!

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate, o υπουργός Οικονομικών κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμίζει την «Ομιλία Ελπίδας» του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζέιμς Μπάιρνς στη μεταπολεμική Γερμανία το 1946, που συμβόλισε την απόφαση των ΗΠΑ να την στηρίξουν κι όχι να την συρρικνώσουν.

«Αυτή η απόφαση έδωσε σε ένα έθνος τη δυνατότητα να φανταστεί την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Επτά δεκαετίες αργότερα, είναι η χώρα μου που χρειάζεται μια τέτοια ευκαιρία και έχει ανάγκη από ελπίδα» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για ηθικολογικές αντιρρήσεις που στερούν από την Ελλάδα την απαραίτητη ώθηση για την επίτευξη της δικής της αναγέννησης και προσθέτει: «Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που βρίσκεται ήδη γονατισμένη, λόγω της πιο επαχθούς δόσης λιτότητας που οποιαδήποτε χώρα έχει ποτέ αντέξει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και βεβαίως καμία ακόμα "Ομιλία Ελπίδας" για αυτό τον πεσμένο λαό».

Καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να εκφωνήσει μια τέτοια ομιλία στους Έλληνες «στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή οποιαδήποτε ελληνική πόλη της επιλογής της», ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι μια «Ομιλία Ελπίδας» από τη γερμανίδα καγκελάριο δεν θα έπρεπε κατ’ ανάγκη να είναι τεχνική: «Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θάλασσα, ένα διάλειμμα από τα τελευταία πέντε χρόνια με την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος».

«Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα ήταν ένα σπουδαίο βήμα για να προχωρήσει» καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους»

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο βρετανικό Sky News, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου «γιατί τότε λήγει η παράταση του προγράμματός μας» και δήλωσε βέβαιος για τελική συμφωνία με τους δανειστές «που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κρίση ρευστότητας των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα είναι «το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε», ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς για να έρθει σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πρόταση των δανειστών είναι τελεσίγραφο, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Όχι, δεν είναι τελεσίγραφο. Είναι μια σειρά από προτάσεις από την άλλη πλευρά».

Αναφερόμενος στη δόση του ΔΝΤ που ήταν να πληρωθεί σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Παρότι δεν απελευθερώθηκαν οι δόσεις από τους δανειστές…Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να “εξαγάγουμε” κάθε γραμμάριο ρευστότητας από κάθε “ίνα” του κρατικού μηχανισμού για να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις πληρωμές. Αλλά κάποια στιγμή, και δεν σκοπεύω να εικάσω πότε θα είναι αυτή η στιγμή, θα δοθεί σούπερ προτεραιότητα στους μισθούς και τις συντάξεις. Πληρώνουμε όσα μπορούμε».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς γιατί δεν είναι στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, είπε: «Έχω ένα υπουργείο Οικονομικών να διοικήσω και οι υπουργοί Οικονομικών μιλούν με υπουργούς Οικονομικών, αυτό είναι το πρωτόκολλο. Αν ήταν εκεί ο κ. Σόιμπλε θα ήμουν και εγώ».



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου