Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Νέα προειδοποίηση της UEFA για το αθλητικό νομοσχέδιο



Υπερ της αρχής του σχεδίου νόμου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, κατά ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ "παρών" ψήφισε το ΚΚΕ. Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση επί των άρθρων

Ψήφισε επί της αρχής η Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, ενώ ζήτημα έχει προκληθεί με το άρθρο 15, όπου σύμφωνα με αυτό η ΕΠΟ ρυθμίζει θέματα του ποδοσφαίρου και της λειτουργίας της "στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της".

Υπερ της αρχής του σχεδίου νόμου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, κατά ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ "παρών" ψήφισε το ΚΚΕ. Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση επί των άρθρων.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία ζητά από τον κ. Κοντονή να προβεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις αναφερόμενη  στην επιστολή που απέστειλε η UEFA, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και ζητά να μη διακυβευθεί η έξοδος της χώρας στις διεθνείς οργανώσεις. Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν ότι δεν γίνεται "να φύγουμε από εδώ με παρεξήγηση".

"Δεν θέλω να οξύνω τα πνεύματα, αλλά μιλάμε για «κωλοτούμπα». Θεωρώ δε πως αν η «κωλοτούμπα» ήταν άθλημα, θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα", σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος. Το θέμα ανέδειξε και ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος κάλεσε τον κ. Κοντονή να προβεί σε σχετική νομοθετική διόρθωση.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη προς την ΕΠΟ ώστε να μεταφερθεί στον υφυπουργό, το πρόβλημα είναι η διατύπωση του άρθρου 15, παράγραφος 2. Η UEFA δηλώνει έκπληκτη για το ότι στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε υπάρχουν αλλαγές για τις οποίες δεν έχει συμφωνήσει με τον υφυπουργό στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το αθλητικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι "με μεγάλη μου λύπη παρακολούθησα τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κοντονή να κάνει μία στροφή 180 μοιρών και ενώ ξεκίνησε με όνειρα – που αποδείχτηκαν τρελά και απατηλά – να πατάξει την βία στα γήπεδα και να έχει την δυνατότητα πραγματικής τιμωρίας των ομάδων· να τις αναγκάσει να συμμορφωθούν με τις δράσεις κατά της βίας και να παίξουν ενεργό ρόλο στην καταπολέμησή της, αντί να την ενθαρρύνουν όπως σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, με μεγάλη μου λύπη λοιπόν,  παρακολούθησα τον κ. Κοντονή να υποκύπτει".

Υπογράμμισε ότι "υπέκυψε ακούγοντας τις φωνές που του έλεγαν να σκύψει το κεφάλι στους 3 θεσμούς FIFA/UEFA/FIBA, να μην κάνει μονομερείς ενέργειες, να κάνει ό,τι του ζητούν οι κατακτητές, να κάνει τον Ελληνικό Αθλητισμό προτεκτοράτο, να συνεχίσει η χώρα να υποκύπτει ούτε καν σε μνημόνιο, αλλά στο καταστατικό των 3 οργανισμών".

Διευκρινίσεις για το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τον αθλητισμό ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπου η ΕΠΟ ρυθμίζει θέματα του ποδοσφαίρου και της λειτουργίας της "στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία – λαμβανομένου υπόψη πως η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος της οποίας είναι η ΕΠΟ".

Ο κ. Παύλος Χαϊκάλης εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες τόνισε ότι “το κείμενο που εστάλη από την UEFA έχει την ονομασία «it’s own» και ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το "internal" που είναι "εσωτερικές υποθέσεις".  “Αν δεν έχουμε ξεκάθαρη την θέση της UEFA, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Άρθρο 15, δεν θα παίξουμε με το μέλλον του ποδοσφαίρου για μία λέξη”. Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι “ήταν η έκφραση στην οποία καταλήξαμε όσον αφορά το ελληνικό κείμενο προχθές, στη Γενεύη, με τους εκπροσώπους της UEFA και της FIFA. Δηλώνω ότι πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν δεν μπορεί να γίνει άλλη τροποποίηση”.

Εξαλλο έκανε ο Μπουκώρος τον  Κοντονή  για τα πρόστιμα σε ΜΜΕ

Έντονη κριτική έκανε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπουκώρος στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρέμβαση στον τύπο.

Ο κ. Μπουκώρος κατά την ομιλία του εξέφρασε τις αντιδράσεις του για τα πρόστιμα σε ΜΜΕ και όπως είπε και σε δημοσιογράφους τονίζοντας ότι "χέρι του κράτους στον τύπο είναι επικίνδυνη υπόθεση", προσθέτοντας ότι "έπρεπε να κάνετε εξαντλητικό διάλογο". Τόνισε δε ότι "βλέποντας η σύντομη ιστορία αυτού του νομοσχεδίου  ξεκινήσατε με φουλ επίθεση και μετά πήγατε σε μία συζήτηση βάζοντας πολύ νερό στο κρασί σας και έτσι αποφύγαμε το grexit από τις διεθνείς οργανώσεις".

Η τοποθέτηση αυτή της ΝΔ προκάλεσε  την έκρηξη του κ. Κοντονή, ο οποίος ύστερα από παρέκκλιση του προεδρείου κατέβασε τους τόνους για να απαντήσει: "Θέλω να τονίσω ότι κάνουμε μία συζήτηση επί ενός σχεδίου, αυτό έχει συγκεκριμένες διατάξεις. Πρέπει να ερχόμαστε εδώ και να κάνουμε κριτική για διατάξεις που υπάρχουν, όχι που φανταζόμαστε ότι υπάρχουν" και πρόσθεσε "υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο ότι επιβάλλονται πρόστιμα σε δημοσιογράφους; αν είναι δυνατόν, όχι μόνο δεν επιβάλλεται αυτό αλλά είχαμε διάλογο με τις δημοσιογραφικές ενώσεις,  ασχέτως αν δεν συμφωνήσαμε". "Να κάνουμε κριτική, όχι έτσι για να λέμε κουβέντες", τόνισε ο κ. Κοντονής.

Επιμένει στην κριτική για τις τροπολογίες ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βρούτσης και αναφέρθηκε εκ νέου στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη στάση της Κωνσταντοπούλου να προτείνει τα ξημερώματα απόσυρσή τους, ενώ μετά αποφάσισε ονομαστική ψηφοφορία. Αναρωτήθηκε τότε γιατί " να υπάρχει ο κανονισμός  της Βουλής, να τον καταργήσαμε αν είναι". Εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού, αναφερόμενος στο επεισόδιο αντιπαράθεσης με τον κ. Μπουκώρο υπογραμμίζοντας ότι στην εικόνα αυτή  έρχεται και  υπουργός ο οποίος παρεμβαίνει και διακόπτει την ώρα που μιλάει βουλευτής της αντιπολίτευσης και να τον προσβάλλει και να τον διορθώνεται.

"Που το είδατε να συμβαίνει αυτό κ. υπουργέ. Που νομίζετε ότι βρισκόσαστε;", τόνισε ο κ. Βρούτσης. Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε κριτική τόσο στην εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων λόγω των αντιφατικών τοποθετήσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι "αντί να πείτε μπράβο σε αυτή την κυβέρνηση και τον υπουργό που κατάφερε να τα  βάλει με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ερχόσαστε μίζερα και λέτε τι κάνει αυτή η κυβέρνηση".

"Άρα, ναι, η σύγκρουση των συμφερόντων είναι αυτή που οδηγεί στη βία και έχουν τη δυνατότητα αυτοί που έχουν τα συμφέροντα μέσω των οπαδικών σχέσεων που δημιουργούν, όπου προφανώς διακινείται και χρήμα, να έχουμε και υποστηρικτές αυτής της οπαδικής βίας", τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και πρόσθεσε ότι "για σκεφθείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, σε τι κοινωνία ζούμε. Όταν ένας πρόεδρος μιας ΠΑΕ κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή στα καύσιμα –αν θυμάμαι- για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα και παραπέμφθηκε, πήγαν οι φίλαθλοι της ομάδας να του συμπαρασταθούν. Θα μπορούσα να πω και άλλα παραδείγματα για τη σχέση που δημιουργούν αυτοί με το οπαδικό κοινό".

Στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαπραγματεύεται γενικά με την τακτική του παπά. Εκεί παπάς εκεί παπάς, εκεί τροπολογία...


Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου